LARMET: Hundratusentals bilar kan förbjudas i Sverige

2025 06 26

Från och med den 1 juli träder nya EU-regler i kraft som syftar till att begränsa utsläppen av partiklar från bilar.

Nya standarder införs för bensin- och dieselbilar. Tuffare partikelgränser kommer att införas för både nyregistrerade och begagnade fordon.   

Nu höjs röster för att Sverige ska gå ännu längre.

Fordonsbesiktningsbranschen (FBB) vill att de högst tillåtna gränsvärdena för partikelutsläpp ska höjas kraftigt. FBB pekar på att nästan alla svenska dieselbilar godkänns vid avgasmätning, trots att upp till 9 procent underkänns i länder som Tyskland, Belgien och Nederländerna. 

– Att bara två promille får underkänt är ett bevis på att regelverket är katastrof. Vi släpper igenom bilar med extrema utsläpp, vilket skadar både hälsan och miljön. Fler dör i förtid av luftföroreningar än i trafikolyckor. Sverige och Transportstyrelsen måste agera, säger Tord Fornander, ordförande för FBB.

Varnar: Hundratusentals bilar kan få körförbud

FBB kräver att Transportstyrelsen omedelbart inför partikelräkning vid besiktning.

Nu svarar Transportstyrelsen.

Petra Wermström, myndighetens direktör för väg och järnväg, varnar för att över 100 000 dieselbilar kan få körförbud om kravet höjs till samma nivå som i exempelvis Tyskland.

– En kvalificerad bedömning är att samma krav i Sverige skulle innebära att hundratusentals dieselbilar skulle underkännas med stora underhållskostnader som följd, skriver Wermström i DN.

– Vissa av bilarna skulle svårligen dessutom kunna åtgärdas genom reparationer annat än att byta hela motorn. Något som ofta innebär en kostnad större än värdet på hela bilen, fortsätter hon.

LÄS MER: Tung konkurs i bilbranschen – går under efter 104 år 

FAKTA: Sveriges nationella klimatmål

Etappmålen:

- Utsläppen år 2020 bör vara 40 procent lägre än utsläppen år 1990.

- Utsläppen år 2030 bör vara 63 procent lägre än utsläppen år 1990.

- Utsläppen år 2040 bör vara 75 procent lägre än utsläppen år 1990.

Långsiktiga målet:

- Senast år 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. Målet innebär att utsläppen av växthusgaser från svenskt territorium ska vara minst 85 procent lägre senast år 2045 än utsläppen år 1990. 

Läs mer om bilmarknaden här: Ekonomibladet

Foto: J. Dylag

Text: Redaktionen


JUST NU: Flera kärnkraftverk i Europa har akutstängt

2025 07 04

Kärnkraftsoperatörer på flera platser i Europa tvingas till akuta åtgärder.

Reaktorer i minst två europeiska länder har abrupt behövt stängas av.

Det handlar bland annat om det schweiziska kärnkraftverket Beznau som delvis kopplats bort från elnätet. En reaktor har stängts helt medan en annan körs på 50 procent kapacitet, rapporterar ansedda The New York Times.

Även två reaktorer vid kärnkraftverket Golfech i södra Frankrike har stängt med kort varsel. Där handlar det om två reaktorer.

Aldrig hänt

Anledningen till den plötsliga nedstängningen är den rekordhöga värmebölja som just nu sköljer över stora delar av Europa.

Värmen har fått vattnet som kärnkraftverken använder för kylning att värmas upp, vilket gör att reaktorerna inte kan vara i bruk.

– Det är första gången som anläggningen har varit tvungen att stängas på grund av vattentemperaturen, säger en talesperson för Schweiz energidepartement, enligt NYT.

Hotar djurlivet

En bidragande faktor till att besluten om nedstängning fattats är för att skydda flora och fauna, bland annat i floden Aare.

När det uppvärmda vattnet släpps ut i den redan överhettade floden skulle det hota djurlivet.

– Många växter och djur är känsliga för termisk förorening, vilket uppstår när mänsklig aktivitet förändrar temperaturen i naturliga vattendrag, som floder, förklarar den amerikanska tidningen.

– Varmare vatten innehåller mindre syre och blir mer mottagligt för algblomning. När kraftverk plötsligt sätts igång eller stängs av kan fiskar dö av de plötsliga temperaturförändringarna.

LÄS MER: Jättesmäll för svensk vindkraft

UD varnar svenskar

Temperaturerna har i dagarna nått över 40 grader på flera delar av kontinenten, enligt Euronews.

I Portugal uppnåddes exempelvis nytt värmerekord på 46,6 grader. Även i Spanien har nya rekordtemperaturer uppmätts.

På Kreta och i Turkiet har värmen även bidragit till omfattande skogsbränder. Hundratals brandmän har satts in för att bekämpa bränderna.

Svenska UD har gått ut med varning till resenärer på grund av väderförändringen.

Från och med lördag 28 juni och i minst fyra dagar väntas en kraftig värmebölja slå till över stora delar av landet. På sina håll kommer temperaturerna att överstiga 40 grader. Kontrollera att din mobil fungerar om du skulle behöva ringa nödtelefonnumret 112, framhåller UD.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Hushållen riskerar plötslig prissmäll – ”extrema förhållanden”

2025 07 04

Efter en längre period med stigande matpriser noterades ett trendbrott i juni.

Livsmedelspriserna sjönk med 0,2 procent – den största minskningen sedan april 2023.

– En riktig sommarpresent för konsumenterna. Sänkningen drivs av lägre priser på kaffe, frukt och bär, säger jämförelsesajten Matpriskollens vd Ulf Mazur i ett uttalande.

Men glädjen riskerar att bli kortvarig.

Nu varnar Europeiska centralbanken (ECB) för en ny prissmäll.

Enligt ECB-ledamoten Frank Elderson kan den pågående värmeböljan i Europa leda till högre matpriser.

Elderson hänvisar till sommaren 2022, som var ovanligt varm i delar av Europa.

– Den ovanligt varma sommaren 2022 ledde till att matprisinflationen ökade med mellan 0,4 och 0,9 procentenheter, vilket påtagligt påverkade Tysklands BNP-tillväxt, säger han till Bloomberg.

Nu befarar Elderson en liknande prisutveckling i matbutikerna.

”Extrema och utmanande förhållanden”

Värmeböljor och torkor väntas bli ännu vanligare i framtiden på grund av klimatförändringarna. Det kommer i sin tur leda till minskade skördar, vilket kan driva upp livsmedelspriserna.

Matjätten Axfood, som bland annat äger Willys, Hemköp och City Gross, har flaggat för att stigande temperaturer kommer att påverka prissättningen.

– Extrema och utmanande väderförhållanden till följd av den globala uppvärmningen är en allt större utmaning för livsmedelsproduktionen. Det kan bli svårare att få tag i vissa varor vilket kan resultera i försäljningspåverkande prishöjningar, framhöll Axfood i sin årsrapport för 2023. 

LÄS MER: Coop sätter stopp – för många kunder vill ha samma sak

Två produkter pekas ut

Att klimatförändringarna påverkar matpriserna syns redan i dag.

Kaffe och apelsiner är två exempel på produkter som ökat i pris på grund av ett varmare klimat.

– Ett tydligt exempel på att klimatförändringarna ger effekt i svenska konsumenternas kundkorgar är kaffet som ju ökat stort i pris. Där kaffebönan odlas har ökad temperatur och ojämn nederbörd gjort att skörden minskat, skriver Världsnaturfonden, WFF.

– Samma problem ser vi på apelsiner. Det här är en utmaning som vi kommer se mer av framöver i takt med de globala temperaturökningarna.

LÄS MER: Ica-butik vädjar till kunder – ofräscht beteende i affären

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen