Livsmedelsverket varnar för dödlig förgiftning – pekar ut Coop

2023 10 01

Livsmedelsverket varnar för att flera aktörer sprider farliga recept.

Myndigheten framhåller att ett antal aktörer nu sprider recept som Livsmedelsverket klassar som potentiellt farliga.

Framför allt rör det sig om risken för att nervgiftet botulinumtoxin bildas i oljeinläggningar och konservering av grönsaker.

Det kan även bildas i vakuumförpackad fisk som förvaras i rumstemperatur.

Nu varnar Livsmedelsverket för att de som lägger in och konserverar sin egen mat kan drabbas av den sällsynta och livsfarliga förgiftningen botulism, rapporterar SVT.

“Kan bli riktigt farligt”

Åsa Rosengren, expert hos Livsmedelsverket, understryker att man på myndigheten arbetar med att ta fram råd för heminläggningar.

– Det kan bli riktigt farligt. Man har ju ett ansvar om man tar fram ett recept och delar med andra, säger hon.

– Sannolikheten är låg, men följden är katastrofal för den som drabbas. Så vi vill undvika det här till varje pris.

Nyligen har en kvinna dött i Frankrike och 15 personer skadats efter att ha ätit oljeinlagda sardiner.

Pekar ut Coop

Livsmedelsverket har granskat ett antal kedjor och receptsajter där farliga recept har hittats.

En av de aktörer som pekas ut är Coop, som där det i bland annat receptet på den smaksatta olivoljan felaktigt står att inläggningen kan förvaras i rumstemperatur, uppger SVT.

Coop har tagit bort receptet, och kommer att gå igenom flera andra recept framöver.

Det är botulism

Botulism är en mycket ovanlig förgiftning som orsakas av nervgiftet botulinumtoxin, och kan ge förlamningar i andningsmuskulaturen.

– Vid klassisk botulism har man förgiftats av något felaktigt tillrett livsmedel, i vilket bakterierna kunnat tillväxa samt bilda toxin och som inte heller kokats före konsumtion, till exempel hemkonserv, fiskinläggning, vacuumförpackad fisk eller korv, framhåller Folkhälsomyndigheten.

Flera symptom

De främsta symptomen på förgiftning är illamående, kräkningar, yrsel, halsont och talsvårigheter.

– Antibiotika hjälper inte eftersom symtomen orsakas av toxinet. Motgift kan ges i form av antitoxin, men det är behandlingen av symtomen, till exempel med respirator, som är viktigast, fortsätter FHM.

Foto: Coop Sverige

Text: Redaktionen


JUST NU: Livsmedelsverket varnar för populär mat

2025 08 21

Italien skakas av flera dödsfall som orsakats av botulism – en sällsynt men allvarlig förgiftning som orsakas av ett toxin från bakterien Clostridium botulinum.

Dödsfallen kopplas till olika maträtter.

Två kvinnor har dött efter att ha ätit guacamole på en festival på Sardinien och tidigare i augusti omkom tre personer i Kalabrien efter att ha konsumerat mackor med korv och grönsaker.

Varnar för populära mattrenden

De livsfarliga bakterierna förstörs vanligtvis vid korrekt tillagning av mat.

Men om tillagningen är otillräcklig kan sporerna överleva.

I Italien kopplas dödsfallen till inlagd mat – i synnerhet hemlagade konserver.

Nu går Livsmedelsverket ut med en skarp uppmaning till alla som gör egna inläggningar.

Enligt myndigheten är det väldigt viktigt att följa den så kallade ”1–2–3-lagen” – ett inläggningsrecept med 1 del 12-procentig ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten i kombination med kylförvaring.

– Det är fantastiskt att man kan ta vara på det som man får från sina odlingar. Genom att följa beprövade recept går det bra, men man ska inte hålla på och mixtra med recepten på egen hand, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Om man inte är vaksam kan den inlagda maten förvandlas till livsfarlig föda.

– Det räcker med ett snapsglas rent botulinumtoxin för att döda hela Sveriges befolkning. Toxinet blockerar nervimpulser till den viljestyrda (tvärstrimmiga) muskulaturen och kan orsaka förlamningar, inklusive i andningsmuskulaturen, framhåller Folkhälsomyndigheten.

Förebyggande åtgärder

Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmänheten att vidta följande förebyggande åtgärder för att undvika botulism:

- Hemkonserverade grönsaker ska kokas i minst tre minuter före konsumtion

- Livsmedel som rökt lax och liknande produkter ska förvaras kallt och inte överskrida angiven hållbarhetstid.

- Konservering ska ske under förhållanden som förhindrar tillväxt av Clostridium botulinum, exempelvis genom sur eller salt miljö.

- Vid hantering av rökt fisk bör den färdigrökta produkten kylas snabbt till +4 °C. Vakuumförpackad fisk ska förvaras vid högst +4 °C och inte lagras längre än tre veckor.

- Vid inläggning av sill eller gravning av fisk är det avgörande att följa recepten exakt. Salt ska inte bytas ut mot mineralsalt (till exempel Seltin) och ättikslagens styrka får inte minskas. Det är även viktigt att inte lägga in större mängder fisk än vad som anges i receptet.

Foto: J. Briscoe

Text: Redaktionen


JUST NU: Historiskt besked från Willys

2025 08 21

Axfood, som äger bland annat Willys, Hemköp och City Gross, går bättre än någonsin.

Under andra kvartalet 2025 hade Willys omkring 3 procent fler kunder jämfört med samma period i fjol, enligt en granskning från Dagligvarunytt och Yougov.

Samtidigt hade kedjan det klart största konceptet i branschen, mätt i antalet köpare, och nådde vid minst ett tillfälle 62,2 procent av hushållen.

Yougovs dagligvaruanalytiker Fredrik Bendz kallar siffrorna för en ”all time high för Willys”.

–  Först och främst handlar det om att konsumenterna ser Willys som ett prisvärt alternativ. Pris är fortsatt viktigt för väldigt många svenskar, säger han till Dagligvarunytt.

Historiskt nära Ica

Granskningen visar också att Axfood knappar in på Ica.

Axfoods kundstock var 8,6 procent mindre än Icas under andra kvartalet – en minskning med 3,3 procentenheter jämfört med i fjol och det minsta avståndet mellan matjättarna hittills.

– Det är väldigt spännande att följa kundkampen mellan Ica och Axfood, konstaterar Fredrik Bendz.

LÄS MER: Storkedja sänker priserna på 2 000 produkter

Tar marknadsandelar

Axfoods vd och koncernchef Simone Margulies har summerar ett starkt andra kvartal för koncernen.

Enligt Margulies ökade omsättningen med 23 procent totalt och 9 procent exkluderat City Gross, som förvärvades i november förra året.

– Det är tydligt att allt fler konsumenter väljer att handla hos oss. Under det andra kvartalet växte Axfood betydligt mer än marknaden, främst drivet av Willys med affärsidén Sveriges billigaste matkasse, säger vd:n.

– Med Willys starka position som Sveriges mest rekommenderade dagligvarukedja redovisar butikskedjan under kvartalet en kraftig tillväxt som var högre än marknadens, såväl totalt som på jämförbar basis. Sammantaget ökade Willys omsättning med 10 procent.

LÄS MER: Biltema-utmanare expanderar kraftigt – fyra nya varuhus

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen