Mycket allvarlig anklagelse riktas mot Friends

2023 04 26

Anti-mobbningsorganisationen Friends har delat sina webbesökares information med Tiktok. Nu anmäler Friends sig själva.

Friends har delat sina besökares information, så som mejladresser och telefonnummer med Tiktok, vilket Sveriges Radio Ekot avslöjat efter omfattande granskningar.

På organisationens hemsida kan barn och unga söka stöd eller fråga generella frågor om mobbning genom ett formulär.

I formuläret står det att informationen kommer att delas med Tiktok.

Anledningen är att Friends aktiverat Tiktoks spårningsverktyg, en så kallad "pixel". 

– Vad som har hänt är ju helt enkelt att vi gjort fel och det får vi ju stå för och verkligen be om ursäkt för och se till att vi har rutiner för det här i all framtid, säger Lovisa Lönnebo som är kommunikationschef på Friends till Ekot.

Anmält sig själva

3 700 personers information har getts ut till Tiktok. Framför allt gäller det vuxna personer,  men även information från elva ungdomar och sju barn under 13.

Efter avslöjandet av Ekot anmälde Friends sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten och i anmälan uppger de att informationsdelning pågått sedan förra sommaren.

Till för marknadsföring

Pixels är en spårningskod som samlar information om webplatsanvändare. Den används ofta av företag för att optimera hemsidor och marknadsföring.

Många företag använder Pixels för att öka sina hemsidors aktivitet och för att skräddarsy exempelvis pop up-reklamer.

Anledningen till att Friends just använt sig av Pixels på Tiktok ska enligt organisationen vara för att nå ut till barn på sociala medier.

Tiktok svarar inte Ekot på vad de använder informationen till men säger att verksamheter inte får skicka uppgifter som rör barn.

Friends har däremot i ett pressmeddelande gått ut och beklagat att information om Pixels inte varit tydligare i formuläret.

– Det är nu enkelt att välja vilka cookies man ger samtycke till. Vi ser också över rutinerna för vårt GDPR-arbete så att inget liknande ska kunna hända igen, skriver organisationen.

Foto: Kaitlyn Baker

Text: Redaktionen


Bottenbetyg för nordiskt flygbolag – sämst i Europa

2025 07 16

Det finländska flygbolaget får bottenbetyg i en ny europeisk jämförelse av flygbolag.

I konsumentportalen Flightrights senaste rankning placerar sig Finnair på toppen bland Europas sämsta flygbolag – med ett sammanlagt betyg på 2,48 av 5.

Den lägsta poängen ligger i kategorin pålitlighet, där bolaget bara får 1,5 stjärnor. Kategorin mäter hur ofta flyg ställs in, försenas eller om passagerare nekas ombordstigning.

Flightright tittade även på betalningsbeteende och hur snabbt och smidigt bolagen hanterar krav på ersättning. Där fick Finnair betyget 3 av 5, vilket visar att det finns förbättringspotential.

Interna konflikter

Finnairs pålitlighet har påverkats kraftigt av interna konflikter. Bland annat har bolaget drabbats av arbetsmarknadstvister som lett till inställda flyg och stora förseningar.

Finnair har redovisat ett kraftigt försämrat resultat för årets första halvår, med förluster på över 50 miljoner euro.

Den negativa utvecklingen kopplas direkt till vårens omfattande strejker, där konflikter med både piloter och markpersonal lett till att över 1 300 flyg fått ställas in.

– Vi ber uppriktigt om ursäkt till alla kunder som upplevt störningar i sina reseplaner på grund av arbetskonflikten, säger Finnairs vd Turkka Kuusisto i ett pressmeddelande.

I söndags nådde Finnair och fackförbundet Luftfartsunionen IAU en överenskommelse tillsammans med arbetsgivarorganisationen Palta, vilket innebär att strejkerna nu är avslutade.

Missnöjda resenärer ger låga betyg

Den tredje och sista kategorin, kundnöjdhet, baseras på enkäter där resenärer bedömer sin helhetsupplevelse. Där fick Finnair 2,94 av 5, ett resultat som drar ner helhetsindexet.

Medan Finnair hamnade i botten siktade Discover Airlines in sig på toppen med 3,33 i totalbetyg. Även lågprisjättarna Vueling och Ryanair hamnade lågt, men inte sämst.

Portal för resenärer 

Flightright som utfärdat rankningen är en portal som hjälper passagerare att utöva sina rättigheter och att hävda dem gentemot flygbolagen.

 – Som marknadsledare inom vårt segment är vi fast beslutna att se till att det alltid blir bevisat att man har rätt, menar de.

Finnair har ännu inte kommenterat resultatet offentligt.

Foto: G. Van der Walt

Text: Redaktionen


Kraftig varning för populärt färdmedel – fler behöver akutvård

2025 07 16

Allt fler unga skadas i olyckor på elsparkcykel.

Universitetssjukhuset i Linköping slår larm om en tydlig ökning av patienter efter olyckor med elsparkcyklar.

Enligt läkarchefen Maciej Wajda har antalet olyckor kopplade till elsparkcyklar ökat markant, särskilt under sommarmånaderna. Det handlar inte bara om lindriga skrubbsår.

– Vi ser allt från frakturer till skallskador. I vissa perioder kommer det in en till två skadade per dag, säger han till Corren.

Olyckorna drabbar inte bara de som kör – även fotgängare och cyklister råkar ut för kollisioner.

– Det är inte bara personer som själva har kört elsparkcykel som behöver akutvård, utan även människor som blivit påkörda eller kolliderat med någon, betonar Wajda.

Unga och berusade utgör majoriteten

Olycksstatistiken visar att det främst är unga mellan 15 och 25 år som hamnar på akuten. En bidragande orsak är berusning. Många har därför nedsatt omdöme när de ger sig ut på elsparkcykel sent på kvällen eller natten.

Sjukhuset efterlyser nu tydligare regler, förebyggande åtgärder och ökad medvetenhet för att minska antalet skador.

Regelverket för elsparkcykel

Enligt Transportstyrelsen räknas elsparkcyklar som cyklar så länge de inte går snabbare än 20 km/h och har en motoreffekt som inte överstiger 250 watt. I sådana fall gäller samma trafikregler som för vanliga cyklar.

I Sverige finns ingen lag som sätter en specifik åldersgräns för att köra elsparkcykel, men det rekommenderas att förare är minst 15 år gamla och har tillräcklig mognad samt förståelse för trafikregler.

Ny lag i Finland

I Finland har man tagit oron ett steg längre. Sedan den 17 juni 2025 gäller nya regler för elsparkcyklar. Nu måste man vara minst 15 år gammal för att köra elsparkcykel, oavsett om den är hyrd eller privatägd.

Den nya lagen, som undertecknats av Finlands president Alexander Stubb, inkluderar även en alkoholgräns på 0,5 promille – samma som för bilkörning.

Foto: S. Andrews

Text: Redaktionen