NY MÄTNING: Här är vinnaren om det vore val idag – Ena sidan ökar

2021 10 26

Den rödgröna sidan ökar och går förbi M-KD-SD-L-sidan i en ny mätning som pekar på stora utmaningar för Ulf Kristerssons förhoppningar om att vinna valet 2022.

En stor ljusglimt för M-KD-SD-L-sidan är att Liberalerna ökar och når 4 % i mätningen om man avrundar uppåt men trots det tappar man ledningen och förlorar valet om det vore val idag visar Ipsos mätning för oktober som nu presenteras. Men när man tar i beaktande hur decimalerna ser ur så är det den 16:e DN/Ipsosmätningen i rad som Nyamko Sabunis parti faller under 4 %-spärren.

Kämpigt även för KD

Även Kristdemokraterna lever farligt nära spärren och i Ipsos mätning som endast presenteras i jämna procenttal får KD 4 % - men det är avrundat nedåt viket innebär att KD kan ligga någonstans mellan 4,4 och 4,0 %. 

Miljöpartiet som nyligen avslutade sin partikongress ökar med 1 %-enhet till 5 % vilket i dagsläget kan vara helt avgörande för att S-C-MP-V-sidan ska han chans att vinna valet.

Här är Ipsos resultat för oktober jämfört med september:

                                                       Okt         Sept         

🔴Vänsterpartiet                 11         +0
🔴Socialdemokraterna     26         +1
🟢Miljöpartiet                          5         +1
🟢Centern                                  8         +0
🔵Liberalerna                           4         +1
🔵Moderaterna                    20         -2
🔵Kristdemokraterna         4         +0
🔵SD                                           20         -1
 
🔴🟢 S+V+MP+C                50        +2
🔵🔵 M+KD+SD+L            48         -3   
 

– Det ser lite bättre ut för Liberalerna i den här mätningen men partiet ligger fortfarande under spärren. Kommande mätningar får visa om det här är en bestående trend, säger Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.

ANALYS

Ipsos nya mätning pekar på en betydande utmaning för Ulf Kristersson då både KD och L behöver komma över 4 %-spärren för att göra Kristersson som statsminister. Och denna mätning visar att inte ens det är en garanti för seger. Samtidigt balanserar även MP nära spärren.

Var Centern kommer att landa i regeringsfrågan i ett läge där de pressas mellan att välja mellan V, SD eller extra val är oklart. Det är inte uteslutet att C blir vågmästare men säger nej till samverkan med både V och SD. Det kan sluta med extra val - eller med att något av partierna L, M, KD, S eller MP byter sida.

🔴 V ligger fortsatt mycket högt i opinionen och partiet har chans att nå ett toppresultat 2022.

🔴 S ligger stabilt kring 26 - 27 % men går i väntans tider - i väntan på sin nya partiledare Magdalena Andersson. Hon väntas ge S ett lyft uppåt.

🟢 MP är i en långvarig kris trots att klimatfrågan står i centrum i världsdebatten. Partiet har svårt att hitta formeln till att lyfta i mätningarna.

🟢 C ligger nära valresultatet 2018 men behöver ytterligare ett par procent för att säkra vågmästarrollen.

🔵 L befinner sig i ett mycket akut läge och har ett eskalerande behov av en gamechanger. Partiledaren är nu på rundresa i Polen för att stödja  landets HBTQ-rörelse.

🔵 M tappar lite i denna mätning och med tanke på att brottsligheten stått i centrum länge kan det vara lite oroande för partiet att M-KD-SD-L-sidan inte samlar ett större stöd just nu.

🔵 KD har efter sju svåra år skakat av sig Ebbas husaffär och är möjligen i behov av en tids lugn.

🔵 SD ligger fortsatt stabilt kring 20 %. Partiet har höjt tonläget mot M och KD när det gäller kraven att släppa in SD in regeringen om M-KD-SD-L-sidan vinner valet.

◾Mätningen är genomförd 12 – 25 oktober.

◾Senast ett parti som funnits i riksdagen minst två mandatperioder i rad föll ur riksdagen var för 81 år sedan då Socialistiska Partiet föll ur andrakammaren 1940 då partiet fick 0,7 jämfört med 4,4 i valet 1936. KD låg under spärren nästan hela mandatperioden 2014-2018 men kom ändå över 4% på valdagen. Med denna bakgrund ingår alla partier i procentsummeringen. Men i eventuella mandatsummeringar ingår de inte.

[yop_poll id="825"]

Matbutik ryter till – inför 18-årsgräns

2025 07 20

En av många svenska matbutiker som drabbats av problem inför nu 18-årsgräns.

Ett stort problem för matbutiker i Sverige är mängden brott som begås.

Stölder och stök orsakar besvär för handlare över hela landet.

Nu har en butik utanför Eskilstuna fått så pass stora problem att de väljer att införa en tillfällig 18-årsgräns.

Inför åldersgräns

Det rör sig om den obemannade butiken Klara Nära livs i Kjula utanför Eskilstuna.

Efter återkommande problem med stölder och skadegörelse kom till sist beslutet.

– Nu har vi ledsnat på att det är barn som snattar och även förstör i och runt butiken vilket gjort att vi nu ett tag sätter 18 års åldersgräns på butiken. Detta innebär att ingen under 18 år kommer in, skriver butikens ägare på Facebook.

– Viktigt för alla över 18 år att inte släppa in någon, speciellt de under 18 år.  De man släpper in är man ansvarig för att de sköter sig.

Bredare problem

Det är inte bara den obemannade butiken i Kjula som har problem.

Den senaste undersökningen från branschorganisationen Svensk Handel visar att 42 procent av butikerna anger att de utsattes för stöld, hot/våld, inbrott eller hotfullt beteende. 

Det är sju procentenheter högre än första kvartalet 2025.

“Oroväckande”

Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, säger att “det är oroväckande att brottsutsattheten återigen ökar”.

– Det sedan länge känt att stölder och hotfulla situationer blivit vardag i butik, och det är inte omöjligt att andra kvartalets ökning är en direkt konsekvens av att brott mot handeln, särskilt stölder, sällan har några konsekvenser.

“Kan tvingas stänga”

Jelver fortsätter med att understryka att problem kan tillkomma som många kanske inte räknar med.

– Gemene man kanske inte tänker på det, men mängdbrotten innebär också negativa konsekvenser för samhället i stort, säger hon om den besvärande utvecklingen.

– Populära betallösningar plockas bort, varor försvinner ur sortimentet, och i värsta fall kan butiker tvingas stänga igen.

Arkivfoto: T. Clark

Text: Redaktionen


Bakslag för Trump i viktiga kärnfrågan

2025 07 20

Amerikanernas stöd för Donald Trumps deporteringspolitik sjunker.

Inför valet satsade Donald Trump stort på ekonomin och migrationen.

Deporteringen av illegala migranter var en kärnfråga som har varit fortsatt viktig under Trumps tid som president.

Nu visar nya undersökningar att amerikanernas stöd för Trumps genomförande av deporteringspolitiken sjunker.

Undersökning visar

En ny undersökning från CBS/Yougov visar att 52 procent av amerikanerna upplever att Trump-administrationen utvisar fler människor än de hade väntat sig.

I juni upplevde 53 procent att “farliga kriminella” utvisas, och 44 procent att “människor som inte är farliga kriminella” utvisas.

Nu framgår att bara 47 procent känner att “farliga kriminella” prioriteras, och 56 procent upplever att “människor som inte är farliga kriminella” utvisas.

I mars månad stöttade 54 procent av amerikanerna Trumps hantering av migrationen, en siffra som nu har sjunkit med tio procentenheter till 44 procent, rapporterar CBS News.

Får stöd

En annan undersökning, genomförd av CNN/SSRS, visar att 55 procent anser att presidenten har gått för långt när det gäller att deportera invandrare som vistas illegalt i USA, en ökning med 10 procentenheter sedan februari.

En majoritet på 57 procent säger också att de motsätter sig planerna på att bygga nya förvarsanläggningar som kan ta emot upp till 100 000 papperslösa invandrare, uppger CNN.

Trump sammanfattar

Donald Trump har samtidigt tagit till sociala medier för att sammanfatta det första halvåret av hans andra presidentperiod.

– Oj, vad tiden flyger iväg! Idag är det sex månader sedan jag tillträdde min andra mandatperiod. Det är viktigt att det hyllas som en av de mest betydelsefulla perioderna för någon president, skriver han på Truth Social.

“Massa bra saker”

Trump fortsätter.

– Med andra ord fick vi en massa bra och fantastiska saker gjorda, inklusive att avsluta många krig i länder som inte är relaterade till oss annat än genom handel och/eller, i vissa fall, vänskap.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen