Nya direktiv – gäller alla sötningsmedel

2023 05 17

Världshälsoorganisationen, WHO, har gått ut med nya direktiv för konsumtion av sötningsmedel.

WHO avråder numera från användning av sötningsmedel som inte är socker, rapporterar CNN.

Att byta ut socker mot olika sötningsmedel är ett populärt drag hos personer som vill gå ner i vikt.

Men WHO varnar för metoden.

– Att ersätta socker med sötningsmedel hjälper inte människor att kontrollera sin vikt på lång sikt, säger Francesco Branca, WHO:s chef för nutrition och livsmedelssäkerhet.

Dessutom kan sötningsmedel orsaka allvarliga biverkningar, enligt WHO.

– Vår granskning visar att långtidsanvändning av sockerersättning leder till en ökad risk för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och dödlighet hos vuxna, framhåller Francesco Branca.  

Ät frukt  

Den som vill minska sitt sockerintag rekommenderas andra tillvägagångssätt.

– Människor bör överväga andra sätt för att minska sockerintaget. Till exempel genom att äta mat med naturliga sockerarter, säger Francesco Branca.

Exempel på sådant är enligt WHO-chefen frukt samt osötad mat och dryck.

Stor granskning

WHO:s nya direktiv baseras på en omfattande granskning av 238 vetenskapliga studier.

De nya rekommendationerna inkluderar både konstgjorda och naturliga sötningsmedel som inte klassas som sockerarter.

WHO pekar ut flera exempel på sådana sötningsmedel:

- Acesulfam K

- Aspartam

- Advantame

- Cyklamat

- Neotame

- Sackarin

- Sukralos

- Stevia

- Steviaderivat

- Munkfrukt

Kritiserar rapporten

Flera näringsexperter har kritiserats WHO:s nya rekommendationer.

De menar att världshälsoorganisationens granskning inte kan visa på någon koppling mellan sötningsmedel och sjukdomar.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har tidigare fastslagit att det inte går att konstatera vilken hälsopåverkan som sötningsmedel har.

I en rapport från 2022 kom Efsa  fram till följande:

- Enligt sammanställningen verkar det inte finnas stöd för att mättnadskänsla och sötsug påverkas av att äta sötningsmedel.

- Studier som jämfört sötningsmedel med socker tyder på att sötningsmedel kan bidra till minskat totalt energiintag och något lägre kroppsvikt. Men många studier har en del brister så det är svårt att dra några säkra slutsatser.

- Vissa sötningsmedel når tarmen och påverkar tarmfloran precis som allt annat vi äter. Vilken betydelse det har för hälsan går ännu inte att säga.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: M. Stenberg resp Sverre

Text: Redaktionen


JUST NU: Rejäl löneökning för svenska folket

2025 06 17

Medianlönen ökar ordentligt i Sverige.

Det visar nya siffror från Statistikmyndigheten, SCB. 

Under 2024 steg medianlönen till 37 100 kronor – en ökning med 4,2 procent jämfört med föregående år.

Uppgången är betydligt högre än industriavtalets märke på 3,3 procent, som fungerar som norm eller riktmärke för övriga branscher på arbetsmarknaden.

Konsumtionen ökar inte

Trots att lönerna ökar fortsätter hushållens att hålla i plånboken.

– Trots ökade reallöner och höjda tullar kan man varken se någon tydlig upp- eller nedgång i konsumtionen under 2025, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

– De senaste fyra veckorna fram till den 8 juni minskade konsumtionen med 0,3 procent jämfört med de fyra veckorna som föregick dessa.

Kritik mot regeringen

Höjningen av medianlönen innebär också att regeringens lönegolv för arbetskraftsinvandring ökar. Den nya siffran innebär att försörjningskravet höjs från 28 480 kronor i månaden till 29 680 kronor.

Regeringen planerar dock att höja lönegolvet från 80 till 100 procent av medianlönen i Sverige, vilket skulle innebära att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ökar till 37 100 kronor i månaden.

Helt orimligt, enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

– Det här är orimlig konsekvens av en ogenomtänkt reformering av systemet kring arbetskraftsinvandring. Nästan varenda bransch i Sverige letar febrilt efter medarbetare med rätt kompetens, säger Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, till Tidningen Näringslivet.

”Långt över de kollektivavtalade nivåerna”

Joakim Wirén, chefsekonom för arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, delar kritiken.

– Regeringen vill gå in i lönebildningen genom att kräva minimilöner i nivå med medianlönen för att ta in arbetskraft utanför EU, och dagens siffror från SCB visar på att detta medför kostnader långt över de kollektivavtalade nivåerna. Kostnader som dessutom ökar för varje år, säger han.

Svarar på kritiken

Regeringen och SD har framhållit att syftet med höjningen av lönegolvet är att personer som redan är i Sverige ska kunna ta de jobb som finns.

– Det finns ingen anledning för Sverige att ha omfattande arbetskraftsinvandring till yrken som saknar särskilda kvalifikationer. Sverige är ett av de länder med högst arbetslöshet inom EU. Utgångspunkten bör således vara att svenska jobb i första hand ska gå till de som bor i Sverige, sade Magnus Persson (SD), arbetsmarknadsutskottets ordförande, när den nya nivån presenterades.

Foto:

Text. Reda


Bluffvåg slår mot försäkringskunder: Falska telefonsamtal

2025 06 17

Ett försäkringsbolag går ut med en varning efter att flera personer blivit uppringda av bedragare som utger sig för att representera företaget.

Afa Försäkring har den senaste tiden fått in rapporter om misstänkta telefonsamtal där personer utger sig för att arbeta för bolaget.

Bluffmakarna ringer från nummer som kan likna Afa Försäkrings officiella kontaktuppgifter och påstår att de behöver verifiera uppgifter eller hantera utbetalningar.

Syftet är i själva verket att lura till sig känslig information, exempelvis personnummer eller bankuppgifter.

Företaget: Vi ber aldrig om känsliga uppgifter via telefon

I ett uttalande på sin hemsida betonar Afa Försäkring att man aldrig begär bankinformation, inloggningsuppgifter eller personliga koder via telefon.

– Vi uppmanar alla som blir kontaktade i liknande ärenden att omedelbart avsluta samtalet och aldrig lämna ut personlig information. Vid minsta tveksamhet bör man kontakta företagets kundtjänst via officiella kanaler.

Misstänkta samtal bör rapporteras

För att stoppa blufförsöken i tid uppmanar Afa Försäkring allmänheten att rapportera misstänkta samtal direkt till bolaget.

De hänvisar också om att kontrollera telefonnummer och avsändare noggrant. En informationsinsats är nu igång för att öka medvetenheten bland försäkringstagarna och förhindra att fler fall inträffar.

Bedrägeriförsök på nedgång

Enligt siffror från Polismyndighetens Nationella bedrägericentrum minskade brottsvinsterna från telefonbedrägerier, så kallad vishing – med hela 52 procent i september 2024 jämfört med samma period året innan, och med 16 procent jämfört med augusti.

Dessutom låg antalet anmälda bedrägeribrott något lägre än året innan.

– Anmälda bedrägeribrott ligger på en något lägre nivå i år än 2023, vilket är glädjande. Att redan nu säga att det är ett trendbrott är att ta ut segern i förväg, men siffrorna indikerar att vi är på väg åt rätt håll, uppger Lotta Mauritzson, samordnare på Nationellt bedrägericentrum.

Foto:  P. Du Preez

Text: Redaktionen