Nytt EU-förslag ska stoppa korruption

2023 05 03

Flera nya förslag från EU-kommissionen läggs fram för att stoppa korruptionen i Europa.

För tillfället är bara mutbrott det enda kriminaliserade korruptionsbrottet på EU-nivå.

Med EU-kommissionens nya förslag skulle även förskingring av pengar, missbruk av ämbeten och försök att hindra korruptionsrättsfall bli kriminaliserat i hela unionen, rapporterar The Guardian.

– Det är hög tid att vi har mer av en EU-metod när det kommer till att lösa korruption, säger Ylva Johansson (S), EU-kommissionär för inrikesfrågor.

Olika lagar, olika länder

Vilka lagar en stat har gällande korruption skiljer sig från EU-land till EU-land. I bara åtta länder anses exempelvis otillåten berikning som ett korruptionsbrott.

Samma sak gäller straffskalan. Fängelsestrafftiden för mutbrott inom offentlig sektor kan variera mellan tre månader upp till 15 år beroende på land.

Lättare gränssamarbete

Med de nya lagarna vill EU bland annat göra det lättare för polisen att jobba gränsöverskridande eftersom organiserad brottslighet ofta sker i fler än ett land.

– Det är ett hinder när det kommer till polisiära samarbeten när man utreder men också när man åtalar, säger Ylva Johansson till The Guardian.

Nytt arbetssätt

De nya lagarna skulle innebära att alla medlemsländer måste upprätta en anti-korruptionsmyndighet som måste arbeta tillsammans med ett EU-nätverk mot korruption.

Lagen skulle också rikta sig mot så kallade ”ogenomskinliga rättegångar” som tidigare gett immunitet till vissa individer så att de sluppit rättegång.

– Mördandet på våra gator har ett nära samband till korruptionen, säger Ylva Johansson och refererar till mordet på journalisterna Daphne Caruana Galizia och Ján Kuciak.

Stort stöd

Tjänstemän I EU tror att de nya förslagen kommer gå igenom med stort stöd. Även bland länder som Ungern, som tidigare anklagats mycket för korruptionsbrott.

Däremot är det fortfarande några länder som inte ställt sig bakom samarbetet kring en gemensam EU-åklagare, bland annat Sverige.

Foto: A Lallemand

Text: Redaktionen


Norwegians beslut om biljettpriser får hård kritik

2025 06 14

Norwegian får hård kritik efter ett besked om biljettpriser.

Norwegian hyllade regeringens beslut att slopa flygskatten från och med den 1 juli.

– Det är fantastiskt att regeringen har fattat beslut om att ta bort flygskatten, sade Norwegians koncernchef Geir Karlsen i ett uttalande när den svenska regeringens beslut blev känt.

Men det betyder inte att flygbolaget är redo att erbjuda resenärerna billigare flygbiljetter.

Besked om biljettpriser

Tidöpartierna meddelade i fjol att flygskatten slopas från och med den 1 juli 2025.

Man hoppades bland annat att detta skulle leda till billigare flygresor för konsumenterna.

– Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, sade SD:s gruppledare Linda Lindberg i samband med att beslutet presenterades, enligt Aftonbladet.

Men frågan är om flygbolagen verkligen tänker sänka biljettpriserna motsvarande flygskatten när den avskaffas den 1 juli.

Flygbolaget Norwegian meddelar att de inte kommer att göra det, rapporterar SVT.

Huruvida det blir någon sänkning över huvud taget, och i så fall hur mycket, vill de inte svara på.

– Hur mycket billigare det blir per biljett går inte att säga, tyvärr. Men förhoppningen är att det kommer bli billigare att flyga, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh till kanalen.

Berömda regeringen

Norwegian ger alltså ett luddigt besked om eventuella prissänkningar motsvarande flygskatten, trots att flygbolaget uttryckte stor entusiasm när regeringen meddelade beslutet att slopa flygskatten.

– Detta är något vi har debatterat och kämpat för i flera år så det är mycket positivt för hela flygbranschen, sade Geir Karlsen i ett uttalande.

I uttalandet framhöll Norwegian dock att man ser den slopade flygskatten som ett sätt att frigöra resurser till omställning mot ett hållbart flyg.

Samtidigt meddelar man nu att man främst kommer att satsa resurserna på fler avgångar till fler destinationer, enligt kanalen.

Får hård kritik

Resenärer som hoppas på billigare biljetter riskerar alltså att bli besvikna.

Organisationen Sveriges Konsumenter är kritisk till flygbolag som inte vill sänka priserna efter den slopade flygskatten.

– I annat fall ser det ut som att de gör sig en vinst på att riksdagen har beslutat att vi inte ska ha någon flygskatt längre, säger Sveriges Konsumenters expert på konsumenträtt, Maria Wiezell, till kanalen.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen


JUST NU: Europeiskt land skickar stridsflyg

2025 06 14

Ett europeiskt land skickar stridsflyg till ett konfliktområde.

Två europeiska länder har blivit varnade av Iran sedan den nya konflikten mellan Iran och Israel inleddes.

Det handlar om Storbritannien och Frankrike, som enligt varningen från Iran riskerar att bli måltavlor om de hjälper Israel.

Nu skickar Storbritannien stridsflyg till Mellanöstern.

”Operativa beslut”

Storbritannien har beslutet att flytta jetplan från Royal Air Force samt militära resurser till Mellanöstern, rapporterar Sky News.

Detta efter att Iran hotat med att brittiska, franska och amerikanska baser kan bli måltavlor för attacker – om länderna väljer att hjälpa Israel.

Storbritanniens premiärminister Keir Starmer bekräftar beslutet.

Premiärministern vägrar dock att kommentera huruvida man från brittisk sida är beredda att hjälpa Israel, som man gjorde efter attackerna den 7 oktober.

– Jag tänker inte gå in på det, säger Keir Starmer till kanalen.

– Det här är uppenbarligen operativa beslut och situationen är pågående och under utveckling, och därför tänker jag inte gå in på de exakta detaljerna, men vi flyttar tillgångar, vi har redan flyttat tillgångar till regionen, inklusive jetplan, och det är för beredskapsstöd i hela regionen. Så det händer, säger den brittiska premiärministern.

Vill inte avslöja för mycket

Premiärministern vill inte gå in på huruvida Storbritannien kände till Israels planera på att attackera Iran.

– Jag tänker inte gå in på vilken information vi hade då eller sedan dess. Men vi diskuterar dessa saker intensivt med våra allierade, säger Keir Starmer till kanalen.

– Men jag tänker inte gå in på exakt vad vi visste, eftersom det är ett konstant informationsflöde mellan våra allierade och mellan oss och USA, tillägger premiärministern.

Även USA och Frankrike har alltså hotats av Iran efter de senaste oroligheterna i Mellanöstern.

Frankrikes president Emmanuel Macron har talat med Irans president på lördagen, och har bland annat uppmanat Iran att ”återvända till förhandlingsbordet”, enligt kanalen.

Foto: Defence Imagery, flickr 

Text: Redaktionen