Passa på nu – svensk maträtt kan bli ett minne blott

2024 12 23

Tänkte du servera skinka på julafton idag?

Då tillhör du i så fall ett sällskap som krymper i antal för varje år som går.

I den här takten är det klassiska inslaget på julbordet nämligen på väg bort inom en ganska snar framtid.

Det säger Richard Tellström, måltidsdocent på SLU, till Sveriges Radio.

– Julskinkan kan man nog säga är på väg ut.

"Kommer bli utslagen"

Enligt forskaren tycks skinkan leva på lånad tid.

Och den kan bli utkonkurrerad redan före 2030.

– Den kommer bli utslagen inom ett par år om trenden fortsätter, säger Richard Tellström.

Framför allt menar han att det är mackätandet – det vill säga skinkans plats på mackan – som är på väg att gå ur tiden.

Det skulle dock samtidigt kunna göra maträtten mer värdefull “dagen innan”, vilket delvis skulle kunna rädda klassikern.

Tycks överraskande

Att julskinkan är på väg bort framstår vid första anblick som mycket oväntat.

Klassikern har i Livsmedelsföretagens årliga undersökning länge utnämnts till den mest populära av alla inslag på julbordet. I år var inget undantag.

Men trenden är fallande.

År 2013 var det 35 procent som ansåg att skinkan var viktigast. Det här året var motsvarande siffra blott 20 procent.

Köttjätten Scan har märkt att intresset för julskinkan förändrats.

– Jag skulle säga att konsumtionen av julskinka har förändrats över tid i och med att det blir allt lättare att äta julskinka tidigt på säsongen. Stora förändringen kom när skivad julskinka lanserades, vilket gjorde att konsumtionen av julskinka ökade och köpen blev inte lika koncentrerade till strax innan julafton, framhåller Per Dalborg, kategorichef på Scan, till Dagligvarunytt.

Flera gamla favoriter har försvunnit

Att julbordet är i konstant förändring är i sig ingenting nytt.

Traditionella inslag som mumma och lutfisk har i modern tid nästan helt försvunnit från svenska julbord.

– Lutfisken och ålen tappar några procentenheter varje år och kommer kanske långsiktigt att falla bort från julbordet, men de finns fortfarande högt i folks medvetande, sade Daniel Emilson, press- och mediechef på Livsmedelsföretagen, till Aftonbladet förra julen.

LÄS MER: Ica stoppar populärt recept på julgodis

"Inte självklart"

Även grisfötter, dopp i grytan, ål, sylta och kalvtunga hör numera nästan bara till i historieböckerna.

– Maten vi äter förändras i takt med att vi inspireras av nya matkulturer och trender, så även julbordet. Några av julens rätter upplevs idag som daterade, men eftersom vi sätter högt värde vid julens traditioner är det inte självklart att plocka bort eller byta ut dessa rätter, har Leif Grönlund, Matkreatör för ICA Köket, tidigare framhållit.

LÄS MER: Sveriges bästa julmust bekräftad – oväntat besked om klassikern

LÄS MER: Myt sprids om svensk julskinka – många har gått på den

Foto: J. Wellington

Text: Redaktionen


24nov2025

”Borde titta på Ica och Lidl” – flera matjättar kritiseras

2025 11 24

En satsning från matjättarna Ica och Lidl hyllas.

Den svenska livsmedelsproduktionen har det ofta kämpigt i konkurrensen med importerade alternativ, som vanligtvis är billigare.

Det gäller också de svenska äppelodlarna.

Av de äpplen som säljs i de svenska mataffärerna är bara 25 procent från svenska odlare.

– Det är jättetråkigt för vi har odlingsförutsättningarna att leverera mycket mer äpplen. Om efterfrågan ökar planterar existerande odlare fler träd samtidigt som antalet odlare säkerligen också ökar, säger äppelodlaren Jan Ehrensvärd på Österlen, till Dagligvarunytt.

Ica och Lidl lyfts fram

Anledningen bakom den relativt låga försäljningsgraden av svenska äpplen är inte given.

Men en anledning kan vara hur butikerna exponerar de svenska livsmedlen, menar producentorganisationen Sydgrönts vd Martin Löfstedt.

Han tycker att de svenska varorna ofta hamnar i skymundan och att de inte får samma plats som de i regel lite billigare importerade produkterna.

Han lyfter fram två matkedjor som har lyckats bättre med att lyfta fram de svenska äpplena, än de övriga butikerna.

– Ica och Lidl gör på samma sätt med både svenska och importerade äpplen. Fler borde titta på hur de gör för då får ju svensk frukt verkligen samma chans, säger han.

Svensk äppelproduktion

I Sverige finns goda förutsättningar för att odla äpplen, och det finns över 200 äppelsorter i landet.

Och möjligheten att lagra äpplena gör att man kan sälja svenskt året runt.

Äpplena läggs i svala rum med kontrollerad luftkvalitet och temperatur, vilket får äpplena att fortsätta andas samtidigt som mognadsprocessen avstannar. Det gör att de svenska äpplena nu kan säljas hela året runt, uppger organisationen bakom märkningen ”Från Sverige”.

LÄS OCKSÅ: Volvo bygger ny jättefabrik i Sverige – här hamnar den

Från Sverige

”Från Sverige” är en frivillig ursprungsmärkning för svenska livsmedel.

– I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.

Märkningen ställer krav på att allt från odling och uppfödning, till förädling, packning och eventuella kontroller utförs inom Sveriges gränser.

LÄS MER: ”Tjänst för kunderna som försvinner” – Ica-butik slår larm

Foto: Ica Sverige resp Willys resp Coop resp Lidl

Text: Redaktionen


24nov2025

Oväntad varning för Coca Cola Zero – ”stor riskfaktor”

2025 11 24

Många väljer lightläsk med förhoppningen att det är ett nyttigare alternativ.

Men de sockerfria dryckerna är inte en garanti för att hälsan in ska påverkas negativt.

Regelbundet intag av Coca Cola Zero och andra lightprodukter kopplas till en rad oväntade hälsoproblem, trots att de är sockerfria.

– Även om lightläsk minskar kalorier och socker, är det inte direkt ett frikort för din hälsa. Att dricka det för ofta har kopplats till problem som diabetes, högt blodtryck och tandskador, uppger hälsosajten Verywell Health.

Dåligt för tänderna

Att vanlig läsk är dåligt för tänderna är allmänt känt.

Men faktum är att också lightläsk kan vara skadligt för tandhälsan, speciellt om man dricker ofta.

Även om lightläsk inte innehåller socker är de ändå mycket sura, vilket försvagar tandemaljen över tid. Emaljerosion gör tänderna mer känsliga, missfärgade och ökar risken för karies, framhåller hälsosajten.

Diabetesrisken ökar

Ett annat skäl till att undvika sockrade drycker kan vara oron för att utveckla diabetes.

Men inte heller här elimineras risken för att man väljer ett sockerfritt läskalternativ.

– Forskning visar att personer som konsumerar näringsfattiga sötningsmedel kan uppleva förändringar i ämnesomsättningen som försämrar insulinkänsligheten och blodsockerkontrollen. Forskning kopplade att bara en lightläsk i veckan gav 67 procent högre risk att utveckla typ 2-diabetes.

Njurar och blodtryck

Lightläsk innebär också en belastning på njurarna.

Sötningsmedel och fosforsyra, som ofta finns i de sockerfria varianterna, belastar njurarna och öka risken för skador.

– Att dricka mer än två portioner om dagen har kopplats till en märkbar nedgång i njurfunktionen. Överdrivet intag av lightläsk är också kopplat till högt blodtryck och diabetes – två stora riskfaktorer för njursjukdom.

Läs också: Volvo bygger ny jättefabrik i Sverige – här hamnar den

Oregelbunden hjärtrytm

Ett högt intag av lightläsk innebär också en ökad risk för oregelbunden hjärtrytm.

Och det krävs inga jättestora volymer.

– Forskning visar att personer som konsumerar mer än två liter lightläsk per vecka kan ha 20 procent högre risk att utveckla förmaksflimmer, uppger hälsosajten.

Läs också: ”Tjänst för kunderna som försvinner” – Ica-butik slår larm

Foto: T. Barbhuiya resp M. Aminrad

Text: Redaktionen