Riksdagsparti vill se nya kärnkraftverk i hela Sverige – Både i söder och i norr

2022 01 09

Nya kärnkraftsreaktorer behöver byggas i hela Sverige.

Det anser Liberalerna som i många år velat satsa mer på kärnkraften och nu vill se stora satsningar över hela landet så snart som möjligt.

Vill ha kärnkraftsvänlig politik

Partiet går nu ut med 13 förslag som utgör huvudinriktningen för hur Liberalerna vill se en ny kärnkraftsvänlig politik som ska vinna i valet i höst och ersätta den nuvarande energipolitiken.

10 gånger dyrare än normalt

– Liberalerna har länge varnat för vilken allvarlig situation svensk elförsörjning befinner sig i. Den senaste tiden har problemen blivit uppenbara. Elpriserna har vissa dagar legat tio gånger högre än normalt. De värsta timmarna har en dusch kostat flera tior, framhåller L:s energipolitiske talesperson Arman Temiouri och partiledare Nyamko Sabuni.

Kärnkraftssatsningar i hela Sverige

– Den rödgröna visionen om ett helt förnybart energisystem håller inte. Vattenkraften har inte förmågan att balansera den enorma mängd sol och vind som skulle krävas. Nu måste kärnkraften byggas ut i hela landet, anser Liberalerna i DN.

Fyra temaområden

Här är Liberalernas 13 förslag som fördelas under de fyra olika temaområdena 1) Sänk elpriserna, 2) Utnyttja befintliga elnätet bättre, 3) Säkra elleveranssäkerheten och 4) Möjliggör en snabb expansion av kraftsystemet.

Alla förslag

Här är de 13 förslagen:

Sänk elpriserna:

◾1, Halvera på sikt elskatten. Sänk den med 5 öre (runt 2 000 kronor per år för en vanlig villa).

Det befintliga elnätet måste utnyttjas bättre:

◾2, Svenska kraftnät behöver mäta och analysera bättre. Underhållsplaneringen måste förbättras. Detta minskar prisskillnaderna över landet.

◾3, Fler avtal om nedstyrning av elanvändning behövs. Det förbättrar möjligheten att hantera fel i nätet och frigör kapacitet.

◾4, Spänningsstabiliteten söder om Dalälven behöver återupprättas. Utrustning för produktion och konsumtion av reaktiv effekt behövs.

Säkra leveranssäkerheten:

◾5, Regeringen har ett uppdrag från riksdagen att presentera ett mål för leveranssäkerheten. Det måste tas fram. Elleveranserna i Sverige ska vara väldigt pålitliga.

◾6, Upprätta en helt teknikneutral marknad för stödtjänster där aktörer som bidrar till kraftsystemets funktion får betalt.

◾7, Förtydliga och upprätthåll kraven på den som vill ansluta till elnäten.

◾8, Förmågan att dela upp elnätet, så kallad ödrift, behöver återskapas. Det skulle också göra att nätet snabbare kan byggas upp igen efter stora avbrott. Det är i dag oklart hur en återuppbyggnad av södra Sverige skulle fungera.

De enda energislag som kan byggas ut i tillräckligt stor skala för att ersätta de fossila bränslena är sol, vind och kärnkraft. Av dem är det bara kärnkraftens produktion som går att styra utifrån elbehovet. Det ger den en särställning. Regeringen har velat avveckla kärnkraften när den i själva verket behöver byggas ut för att balansera den växande produktionen från sol och vind.

Möjliggör en snabb expansion av kraftsystemet:

◾9, De fossila bränslena ska bort. Vi ska inte heller vara beroende av import av fossil el. All fossilfri energi behövs. Målet om en ”100 procent förnybar elproduktion” måste avskaffas för klimatets skull. De fossilfria energislagen ska ha jämförbara spelregler.

◾10, Elnät ska planeras och byggas ut proaktivt. Statliga lån bör användas. Elnäten måste byggas ut innan någon ber att få ansluta på samma sätt som järnvägen måste byggas innan någon ber om att få köpa en tågbiljett.

◾11, Planerbar och väderberoende elproduktion måste byggas ut i balans. Balansen avgörs av hur leveranssäkerheten kan nås till en låg systemkostnad.

◾12, Riv hinder och korta ledtider för ny elproduktion och elnät. Tillståndsprocesser måste vara förutsägbara och gå betydligt snabbare.

◾13, Avskaffa förbudet för andra än de befintliga kärnkraftsägarna att bygga reaktorer. Reaktorer ska också kunna byggas i hela landet. I södra Sverige behövs de, i norr kommer de att behövas.

Liberalerna anser att S-MP-regeringen fällt ett av världens bästa elsystem och framhåller att de båda partierna efter valet 2014 överenskom om att höja skatten på kärnkraft och ställa nya krav som fördyrade kärnkraftsdriften så pass att marknaden själv skulle stänga reaktorerna.

– Sorgligt nog är detta en av de få saker som regeringen har lyckats med. Sedan 2014 har fyra kärnkraftsreaktorer stängts. Konsekvenserna för landet är allvarliga, anser Nyamko Sabuni och Arman Temiouri, Liberalerna.

Foto: Vattenfall AB resp. flaggan


JUST NU: Panikåtgärd i Turkiet – Erdoğan “kan försvinna för gott”

2025 07 11

Aldrig tidigare skådad dramatik utspelar sig i Turkiet.

Den turkiska regeringen ökar motståndet mot landets politiska opposition.

Över 500 personer har under de senaste nio månaderna gripits eller åtalats. Utvecklingen har “accelererat dramatiskt de senaste dagarna”, rapporterar Reuters.

Enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan handlar det intensifierade förtrycket om att slå mot ett korrupt nätverk som är “som en bläckfisk vars armar sträcker sig till andra delar av Turkiet och utomlands”.

Vidtar panikdrag

Nu genomför Erdoğan ett panikdrag för att rädda sin egen plats i regeringen, rapporterar Politico.

Natoledaren kommer att ge plats i politiken för den fängslade ärkefienden Abdullah Öcalan som tillhör det förbjudna partiet PKK och som terrorstämplats av Turkiet, USA och EU.

Erdoğan gör sin karriärs största chansning för att rädda sitt politiska skinn, skriver den amerikanska tidningen och tillägger:

– Det är ett tecken på Erdoğans sjunkande styrka att han ens överväger ett så radikalt steg för att behålla sitt grepp om Natojätten med 85 miljoner invånare. 

Enligt Politicos skribent skulle Erdoğan annars kunna försvinna från politiken för gott.

– Men den islamistiska populisten vet att det här är hans tillfälle att försöka befästa sin position som president – ​​potentiellt på livstid – eller riskera att bli utplånad från den politiska scenen.

Kan slå bakut

Draget är ett försök att säkra stödet från såväl de egna konservativa som från Turkiets kurder.

Åtgärden är “ett högriskdrag utan någon garanti för framgång", enligt Politco.

– Den turkiska opinionen är mycket försiktig med PKK, och kurderna själva är extremt nervösa inför att lita på de turkiska myndigheterna. Denna affär är långt ifrån lätt att sälja, framhäver tidningen i sin analys.

Stort tillslag i helgen

I helgen valde Erdoğan att slå till mot borgmästare i tre olika städer för att stärka sin makt över landet.

De tre borgmästarna Abdurrahman Tutdere, Zeydan Karalar och Muhittin Böcek greps  på lördagen, vilket beskrivs som ännu ett stort tillslag mot landets opposition.

Alla tre tillhör Turkiets största oppositionsparti, Republikanska folkpartiet (CHP), som beskrivs som socialdemokratiskt och pro-europeiskt. 

Deras gripande kommer fyra månader efter att Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu fängslades efter anklagelser om korruption, något som utlöste stora protester i Turkiet.

Foto: Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen


JUST NU: USA redo att “krossa” Ryssland – kan ske inom ett par dagar

2025 07 11

Donald Trump öppnar för att slå stenhårt mot Ryssland.

Det meddelar den amerikanska presidenten natten till fredagen.

USA:s tålamod med Vladimir Putin tryter. I dagarna gick Trump hårt åt den ryska diktatorn och anklagade honom för skitsnack.

– Vi får en massa bullshit kastad mot oss av Putin, om ni vill veta sanningen. Han är väldigt trevlig hela tiden, men det visar sig vara helt meningslöst, sade Trump i tisdags.

“Krossande” sanktioner

Nu öppnar Trump för att använda sig av det mycket kraftfulla sanktionspaket mot Ryssland som i månader förberetts i senaten. Den amerikanska senatorn Richard Blumenthal har tidigare beskrivit paketet som “benkrossande”.

Trump förväntar sig att åtgärden kommer att få grönt ljus.

– Det är ett lagförslag som senaten godkänner som mycket respektfullt låter presidenten göra vad han vill, som ni vet, säger republikanen i en intervju med NBC News.

– Med andra ord, det är upp till mig om jag vill använda den. De kommer att anta ett mycket stort och svidande sanktionspaket, men det är upp till presidenten om han vill använda det eller inte.

Kan ge besked på måndag

Den senaste tiden har den republikanska senatorn Lindsey Graham, som framför allt drivit på för det kraftfulla paketet, signalerat att lagförslaget har stöd från såväl Trump som senatens majoritetsledare John Thune.

Enligt Trump själv kan ett stort besked komma redan inom ett par dagar.

– Jag är besviken på Ryssland, men vi får se vad som händer under de närmaste veckorna.

– Jag tror att jag kommer att ha ett viktigt uttalande om Ryssland på måndag, säger presidenten utan att gå in på detaljer.

LÄS MER: Stor prischock – ryssar drabbas vid middagsbordet

Nytt avtal med Nato

Det sanktionspaket som kan aktiveras har tidigare rapporterats rikta in sig på utländska företag som importerar rysk energi. 

Paketet har initialt uppgetts innehålla planer på att införa 500 procentiga tullar på varor från alla länder som handlar energi med Ryssland.

Under natten gav Trump även besked om att USA har nått en ny överenskommelse med Nato och Ukraina om vapenleveranser.

Vi skickar vapen till Nato, och Nato betalar för de vapnen, 100 procent. Så vad vi gör är att vapnen som skickas ut går till Nato, och sedan kommer Nato att ge de vapnen [till Ukraina], och Nato betalar för de vapnen, säger presidenten till NBC.

LÄS MER: Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Russia Office

Text: Redaktionen