Ryssland har stått för enorm bluff – det omöjliga har hänt

2025 07 15

Ryssland har lyckats komma över viktig utrustning värd minst elva miljarder kronor från USA och EU.

Efter den ryska invasionen av Ukraina i februari infördes omfattande sanktioner från västvärlden mot Ryssland.

Trots det har diktaturen fått in flygplansdelar i landet värda minst en miljard euro, visar en granskning av Yle under rubriken “Rysslands stora flygplansbluff”.

Det borde ha varit omöjligt, konstaterar den finska public servicekanalen, och tillägger att “det betyder att västländernas hårda sanktioner mot Ryssland har misslyckats”.

Kan vara ännu värre

Enligt granskningen har Ryssland kommit över kritiska delar för civilflyg och utrustning som kan användas militärt. Det handlar om motorer, kabintillbehör, radarsystem och flygdatorer.

Utrustningen ska framför allt ha kommit från europeiska Airbus och amerikanska Boeing – världens största flygplanstillverkare.

– Affärerna är omfattande: flygplansdelar från Airbus värda i alla fall nästan 600 miljoner euro och Boeingdelar för nästan 400 miljoner euro har hamnat i Ryssland, framhåller Svenska Yle.

I verkligheten kan mängden vara ännu större.

Från Turkiet

Ryssland köper dock inte delarna direkt från flygjättarna. Utrustningen införskaffas via länder som står utanför EU:s och USA:s sanktioner.

Till exempel Natolandet Turkiet.

– Det är ett stort problem. Det här är viktiga västerländska handelspartners. Undandragande från sanktioner och ytterligare export till Ryssland gör det alltmer problematiskt att exportera till dessa länder. Turkiet är också Natomedlem, det säger sig självt att detta är mycket utmanande, säger sanktionsexperten Cathrine Lagerberg i en kommentar till norska Børsen.

LÄS MER: Drömbesked för Ukraina – en ”första våg” är på väg

"Följer lagen"

Även mellanhandsföretag i framför allt Kina, Gabon och Förenade Arabemiraten används för att få in utrustningen i Ryssland, enligt Yle.

Både Airbus och Boeing har avböjt intervjuer för att svara på kritiken. Båda bolagen framhåller i skriftliga uttalanden att de följer lagen.

– Airbus följer alla gällande lagar och sanktioner som rör Ryssland. Det finns inget lagligt sätt att exportera flygplan, delar, dokumentation eller tjänster till Ryssland, framhäver Airbus enligt Yle.

Gått miste om kunskapen

Drygt 4 000 leveranser med Airbus- eller Boeingdelar ska ha gjorts till Ryssland mellan februari 2022 och september 2024.

Enligt Stephen Wright, flygindustriexpert, har Ryssland förlorat stor del av landets kunskap inom flygteknik sedan Sovjetunionen föll.

– Ryssland skulle kunna tillverka flygplansdelar själv, men är de redo att satsa enorma summor på det nu? Det tror jag inte, säger professorn till Yle.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Moskva under attack

2025 07 17

Ryska huvudstaden uppges vara under attack.

Mängder med ukrainska drönare uppges strömma in över Ryssland.

Den ryska militären har tvingats ägna hela natten åt att skjuta ned farkosterna över flera olika regioner, rapporterar Kyiv Independent.

Bland annat i huvudstadsregionen, hävdar Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin.

Rysslands försvarsministerium uppgav att totalt 122 ukrainska drönare hade nedskjutits över olika regioner i landet, skriver den ukrainska tidningen som beskriver uppgifterna som ett “stort anfall”.

Akutstängt flygplats

Enligt Sobjanin har tre drönare på väg mot Moskva skjutits ned. Borgmästaren hävdar också att räddningstjänst inkallats.

Uppgifterna har inte bekräftats av västerländska medier.

Samtidigt rapporteras det om drönaranfall mot storstaden St. Petersburg. Flygplatsen Pulkovo akutstängde verksamheten klockan 5 på morgonen, enligt den ryska luftfartsmyndigheten Rosaviatsia. 

– Förmodligen på grund av inkommande drönare, eftersom att ryska flygplatser regelbundet har upplevt tillfälliga markstopp på grund av ukrainska attacker, framhåller Kyiv Indepedent.

Minst tio flyg ska ha stoppats under morgonen.

Fera regioner

Även i Belgorod, nära den ukrainska gränsen, uppger den lokala guvernören att drönarattacker har ägt rum. 

Ryska Telegramkanaler uppger även att ett bostadshus i staden Voronezj har träffats av attacker. Minst fem drönare påstås ha skjutits ned över regionen, enligt guvernören Vladislav Shapsha.

Inte heller dessa uppgifter har verifierats.

Ukraina har inte heller kommenterat rapporterna.

LÄS MER: Ryssland kan tvingas till desperat försäljning – “behöver allt”

Regnar in missiler i Ukraina

Tidigare i veckan uppgav Financial Times att USA:s president Donald Trump uppmanat Ukraina att slå till långt inne i Ryssland. Presidenten ska även ha frågat Ukrainas motsvarighet Volodymyr Zelensky om Ukraina kan attackera Moskva.

Trump har efteråt förnekat att han vill att Moskva ska attackeras och Vita huset har dementerat uppgifterna.

De rapporterade ukrainska motattackerna kommer kort efter att Ryssland genomfört en rad luftanfall mot Ukraina.

Så sent som igår regnade missiler och drönare in över det krigsdrabbade landet.

Det kom bara dagen efter USA:s president Donald Trump hotat om exceptionellt hårda 100-procentiga tullar om inte Ryssland avslutar kriget inom 50 dagar.

– Massattack drabbar städer i natt medan ukrainare förbereder sig för ytterligare 50 dagar av rysk terror, framhöll Kyiv Independent igår.

– Jag tycker inte att 50 dagar är särskilt lång tid, har Trump sagt i en kommentar efter tullhotet.

LÄS MER: Storbanker varnar Trump

Foto:

Text: Redaktionen


Nytt förbud för folk som kör för fort – införs överallt

2025 07 17

Nya körkortsregler är på gång i Sverige och övriga EU.

Den som åker fast för fortkörning i sådana hastigheter att körkortet ryker får bara körförbud i det aktuella landet där brottet sker.

Nu ska det ändras.

EU är överens om att förbudet ska gälla överallt i alla medlemsländer, uppger tyska Adac, Europas största motororganisation.

Även vid rattfylleri

Den nya regeln ska gälla för körkort som dras in i minst tre månader. Förutom fortkörning ska åtgärden även kunna vidtas vid rattfylleri som leder till indraget körkort.

– Sådana körförbud gäller för närvarande endast i det land där trafikförseelsen inträffade, förklarar Adac.

Konkret innebär det att om en svensk medborgare skulle köra för fort i exempelvis Italien och få indraget körkort får personen fortfarande köra bil i Sverige.

Det är nämligen Transportstyrelsens ansvar.

– I framtiden kommer körförbud att gälla över gränserna i alla EU-länder, erfar den tyska motororganisationen.

LÄS MER: Många bilägare får oväntad faktura – betala inte

Välkomnar beskedet

Enligt Adac har ett formellt utkast nu antagits av EU. 

Det förväntas dock ta minst tre år innan direktivet implementeras i samtliga medlemsländer.

Den tyska motorjätten välkomnar beskedet. 

– En EU-omfattande påverkan på körkörtsåtgärder bidrar till att öka trafiksäkerheten, säger Berndt Gstatter, expert på internationell rätt vid Adaccs juridiska avdelning, i ett uttalande.

– Det faktum att allvarliga förseelser inte längre kommer att förbli ostraffade i hemlandet kan ha en trafikutbildande effekt.

LÄS MER: Ny åldersgräns för körkort inför i Sverige

Kan återkallas av nio skäl

I Sverige finns nio punkter som Transportstyrelsen kan hänvisa till för att återkalla ditt körkort.

Vanligast är att köra mellan 31 och 40 kilometer i timmen för fort, vilket dock enbart leder till körförbud i två månader. Om fortkörningen är allvarligare kan tiden dock förlängas.

Upprepade trafikbrott kan också leda till återkallat körkort även om brotten är av mindre förseelser.

När vi beslutar om spärrtid gör vi alltid en helhetsbedömning i det enskilda ärendet. Vi utgår från praxis som innebär att vi också väger in både omständigheterna kring brottet och vissa personliga förhållanden som exempelvis behov av körkort i arbete, framhåller Transportstyrelsen.

LÄS MER: Biljätte stänger stor fabrik efter 64 år

Foto: Trafikverket

Text: Redaktionen