Så blir du av med småkrypen i julgranen

2022 12 07

När nu julen står inför dörren kan en del oinbjudna kryp följa med in i värmen via julgranen.

Glenn Gustafsson är skadedjursbekämpare på Anticimex och delar med sig av sina tips på hur man kan minimera antalet kryp i julgranen.

– Ta granen till ett mindre uppvärmt utrymme, innan du tar in den. Sedan kan man skaka av granen utomhus, säger han till SR.

Använd absolut inte insektsgift

Håkan Rydstrand arbetar också på Anticimex.

Han menar att om man låter granen stå ute först på ett ställe som är något mindre uppvärmt, så får insekterna möjlighet att vakna till liv där först.

Han varnar dock för att spruta gift i granen för att bli av med krypen.

– En del personer sprutar insektsgift på granen, och det ska man absolut inte göra då detta är en brandfara, säger han.

Innan man tar in grannen så skakar man av den ordentligt i marken.

”Spindlar är nyttodjur”

Det finns en risk att cirka 10 000 kryp följer med julgranen in i värmen.

Vanligtvis är det spindlar och kvalster som följer med på barren.

Djuren övervintrar i julgranen och de flesta av dem är så små att det inte går att se dem.

– När djuren följer med julgranen in i värmen vaknar de till liv och börjar röra på sig. Krypen är dock helt ofarliga, och ingenting man behöver oroa sig för. De flesta dör inom några dagar.

– Spindlarna som kommer in är dessutom nyttodjur som till hjälper till att städa bort andra småkryp genom att äta upp dem, säger Charlotte Jonsson, biolog och insektsexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg till Expressen.

Många olika kryp

Jonsson betonar att spindlar är nyttodjur just eftersom att de äter upp andra småkryp.

Därför kan man även säga att det till viss del är lite bra att få in kryp i sin julgran.

Didrik Vanhoenacker är jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet och undersöker ibland granar på museet.

Ett av småkrypen som finns i granen är så kallade hoppstjärtar.

De är mycket små och torkkänsliga så de måste skakas och bankas av granen för att man ska kunna se dem.

– Med lite tur kan man se enstaka stritar, bladloppor, skinnbaggar och små steklar. Inga är på något sätt farliga. Hittar du tio sammanlagt får du vara nöjd! Över tjugo är du ett proffs! Lycka till!, säger han.

Foto: F. Buitenwerf

Text: Redaktionen


24nov2025

Satsning från Ica och Lidl hyllas – ”fler borde titta på hur de gör”

2025 11 24

En satsning från matjättarna Ica och Lidl hyllas.

Den svenska livsmedelsproduktionen har det ofta kämpigt i konkurrensen med importerade alternativ, som vanligtvis är billigare.

Det gäller också de svenska äppelodlarna.

Av de äpplen som säljs i de svenska mataffärerna är bara 25 procent från svenska odlare.

– Det är jättetråkigt för vi har odlingsförutsättningarna att leverera mycket mer äpplen. Om efterfrågan ökar planterar existerande odlare fler träd samtidigt som antalet odlare säkerligen också ökar, säger äppelodlaren Jan Ehrensvärd på Österlen, till Dagligvarunytt.

Ica och Lidl lyfts fram

Anledningen bakom den relativt låga försäljningsgraden av svenska äpplen är inte given.

Men en anledning kan vara hur butikerna exponerar de svenska livsmedlen, menar producentorganisationen Sydgrönts vd Martin Löfstedt.

Han tycker att de svenska varorna ofta hamnar i skymundan och att de inte får samma plats som de i regel lite billigare importerade produkterna.

Han lyfter fram två matkedjor som har lyckats bättre med att lyfta fram de svenska äpplena, än de övriga butikerna.

– Ica och Lidl gör på samma sätt med både svenska och importerade äpplen. Fler borde titta på hur de gör för då får ju svensk frukt verkligen samma chans, säger han.

Svensk äppelproduktion

I Sverige finns goda förutsättningar för att odla äpplen, och det finns över 200 äppelsorter i landet.

Och möjligheten att lagra äpplena gör att man kan sälja svenskt året runt.

Äpplena läggs i svala rum med kontrollerad luftkvalitet och temperatur, vilket får äpplena att fortsätta andas samtidigt som mognadsprocessen avstannar. Det gör att de svenska äpplena nu kan säljas hela året runt, uppger organisationen bakom märkningen ”Från Sverige”.

LÄS OCKSÅ: Volvo bygger ny jättefabrik i Sverige – här hamnar den

Från Sverige

”Från Sverige” är en frivillig ursprungsmärkning för svenska livsmedel.

– I märkningen ingår märkena Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige.

Märkningen ställer krav på att allt från odling och uppfödning, till förädling, packning och eventuella kontroller utförs inom Sveriges gränser.

LÄS MER: ”Tjänst för kunderna som försvinner” – Ica-butik slår larm

Foto: Ica Sverige resp Willys resp Coop resp Lidl

Text: Redaktionen


24nov2025

Oväntad varning för Coca Cola Zero – ”stor riskfaktor”

2025 11 24

Många väljer lightläsk med förhoppningen att det är ett nyttigare alternativ.

Men de sockerfria dryckerna är inte en garanti för att hälsan in ska påverkas negativt.

Regelbundet intag av Coca Cola Zero och andra lightprodukter kopplas till en rad oväntade hälsoproblem, trots att de är sockerfria.

– Även om lightläsk minskar kalorier och socker, är det inte direkt ett frikort för din hälsa. Att dricka det för ofta har kopplats till problem som diabetes, högt blodtryck och tandskador, uppger hälsosajten Verywell Health.

Dåligt för tänderna

Att vanlig läsk är dåligt för tänderna är allmänt känt.

Men faktum är att också lightläsk kan vara skadligt för tandhälsan, speciellt om man dricker ofta.

Även om lightläsk inte innehåller socker är de ändå mycket sura, vilket försvagar tandemaljen över tid. Emaljerosion gör tänderna mer känsliga, missfärgade och ökar risken för karies, framhåller hälsosajten.

Diabetesrisken ökar

Ett annat skäl till att undvika sockrade drycker kan vara oron för att utveckla diabetes.

Men inte heller här elimineras risken för att man väljer ett sockerfritt läskalternativ.

– Forskning visar att personer som konsumerar näringsfattiga sötningsmedel kan uppleva förändringar i ämnesomsättningen som försämrar insulinkänsligheten och blodsockerkontrollen. Forskning kopplade att bara en lightläsk i veckan gav 67 procent högre risk att utveckla typ 2-diabetes.

Njurar och blodtryck

Lightläsk innebär också en belastning på njurarna.

Sötningsmedel och fosforsyra, som ofta finns i de sockerfria varianterna, belastar njurarna och öka risken för skador.

– Att dricka mer än två portioner om dagen har kopplats till en märkbar nedgång i njurfunktionen. Överdrivet intag av lightläsk är också kopplat till högt blodtryck och diabetes – två stora riskfaktorer för njursjukdom.

Läs också: Volvo bygger ny jättefabrik i Sverige – här hamnar den

Oregelbunden hjärtrytm

Ett högt intag av lightläsk innebär också en ökad risk för oregelbunden hjärtrytm.

Och det krävs inga jättestora volymer.

– Forskning visar att personer som konsumerar mer än två liter lightläsk per vecka kan ha 20 procent högre risk att utveckla förmaksflimmer, uppger hälsosajten.

Läs också: ”Tjänst för kunderna som försvinner” – Ica-butik slår larm

Foto: T. Barbhuiya resp M. Aminrad

Text: Redaktionen