Så många likörpraliner kan du äta – sedan får du inte köra bil

2024 12 12

För två år sedan stoppade polisen en lastbilschaufför i skånska Skurup.

Hans utandningsprov visade 0,3 promille – över gränsen för rattfylleri.

Enligt chauffören själv hade han ätit ett tjugotal kaffe- och likörpraliner innan han gav sig ut på vägarna.

Den ursäkten dög inte för tingsrätten som dömde honom till 10 000 kronor i böter, skriver Teknikens värld.

Nu har tidningen slagit fast hur många spritpraliner man egentligen kan äta till jul innan man måste låta bilen stå.

Måste svepas direkt

Det korta svaret är att en man som väger 84 kilo, vilket är svenska mäns genomsnittsvikt, kan svepa 51 spritfyllda praliner (410 gram).

Därefter når man sannolikt gränsen för rattfylleri i Sverige, som ligger på 0,2 promille alkohol i blodet.

För kvinnor med snittvikten 67 kilo är den magiska siffran 34 likörpraliner, eller 270 gram.

Chokladen måste dessutom ätas i mer eller mindre ett svep för att ge långvarig effekt. Uträkningen innebär också att lastbilschaffisen i Skurup måste ha ätit ett 70-tal praliner, snarare än de drygt 20 han själv påstod.

"Måste äta stora mängder"

Hunter Abbott, tidigare racerförare och numera alkoholexpert på AlcoSense, har tagit del av studien.

Han är även rådgivare till Storbritanniens transportsäkerhetsråd. 

– Man behöver äta stora mängder praliner för att vara i riskzonen för rattfylleri. Men som vanligt gäller försiktighetsprincipen i trafiken, även om små mängder likörpraliner inte utgör någon egentlig risk, är det alltid bäst att undvika att köra om alkohol konsumeras, säger Hunter Abbott till Teknikens värld.

LÄS MER: Så mycket julmust kan du dricka – sedan blir det rattfylleri

Proteststorm

Choklad med alkohol är en omdiskuterad fråga bland svenska folket. Inte minst när det gäller den populära Aladdin-asken.

För tio år sedan försvann klassiska körsbärslikören tillsammans med trillingnöten, vilket orsakade en proteststorm.

– Vi visste att trillingnöt och körsbär i likör var älskade praliner, men vi hade aldrig föreställt oss de här reaktionerna, sade Henrik Helander, då marknadschef för Aladdin, till Dagens industri.

Så räknar du ut

Än idag finns dock både rom och alkohol i Aladdins innehållsförteckning. Klassiska likörtryffeln är som bekant kvar, liksom romrussin.

Men ät alltså inte mer än smärtgränsen om du ska sätta dig bakom ratten.

Du får fram promillehalten genom att använda det som kallas Widmarks formel.

“Multiplicera personens kroppsvikt i gram med en konstant som för män är 0,68 och för kvinnor 0,55. Dividera därefter alkoholmängden i gram med produkten i föregående uträkning. Multiplicera därefter med tusen. Nu har du promillehalten”, skriver Teknikens värld.

Foto: O. Toche resp Mondelez International

Text: Redaktionen


20 november 2025

Hushåll med eldstäder uppmanas – ”var femte saknar det”

2025 11 20

20 procent av hushållen går in i eldningssäsongen utan viktigt skydd.

När vinterns eldningssäsong drar i gång uppmanas alla hushåll med eldstäder att se över sitt brandskydd – särskilt då var femte svenskt hushåll fortfarande saknar grundläggande utrustning.

Bristande brandskydd

I en ny sammanställning av över 70 000 skadeförebyggande besiktningar konstaterar Anticimex att 21 procent av de svenska småhusen har brister i sitt brandskydd.

I hela 4 procent saknas dessutom brandvarnare helt.

– Vi vill uppmana alla husägare att kontrollera att man har brandvarnare, brandsläckare och brandfilt hemma, säger Johanna Lindström, husexpert på Anticimex.

– Har man inte – köp direkt som en tidig julklapp till sig själv. Den investeringen kan rädda liv.

Den vanligaste bristen är avsaknad av brandfilt, något som saknas i 17 procent av husen.

Därefter följer brandsläckare som saknas i 8 procent av bostäderna.

LÄS MER: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Eldstäder i fokus

När temperaturen sjunker används eldstäder mer frekvent, och det ökar risken för soteld. Soteld uppstår när sot och tjära i skorstenen börjar brinna, ofta till följd av dålig sotning eller felaktig eldning.

Resultatet kan bli skador i skorstenen och i värsta fall en fullt utvecklad husbrand.

Anticimex och brandexperter betonar därför vikten av regelbunden sotning och rätt eldningsrutiner.

Att elda med torr ved, följa eldningsinstruktioner och ge elden rätt lufttillförsel är avgörande för att minska riskerna.

– Brandrisken ökar när vintern kommer och när mörkret faller tänder vi fler ljus och eldar mer, säger Lindström.

– Faktum är att det sker flest bostadsbränder i december och januari.

Fler brandvarnare behövs

Besiktningarna visar också att många hus har brandvarnare – men för få.

Rekommendationen är minst en brandvarnare per 60 kvadratmeter, samt i alla sovrum, vid köket och på varje våningsplan.

– Bor man i ett större hus behöver man flera brandvarnare, säger Lindström och framhåller att alla bör testa sina brandvarnare en gång i månaden.

Utöver brandvarnare uppmanas hushåll att kontrollera brandsläckarens ålder och tryck, samt att utrustningen är lätt att nå.

I 1 procent av husen står brandsläckaren placerad på en svåråtkomlig plats – en detalj som kan få stor betydelse om olyckan är framme.

LÄS MER: Ryanair är för dåliga – flygningar förbjuds

Foto: C Banks

Text: Redaktionen


20nov25

”Fick åka till tre olika Systembolag”– plötslig rusning efter samma sak

2025 11 20

Idag bildades köer utanför många av Systembolagets butiker i samband med att de skulle öppna.

Bakom anstormningen ligger att det är den tredje torsdagen i november.

Det innebär att tiden är inne för den årliga skördefesten Beaujolais nouveau, vilket är en högtidsdag för många vinälskare.

I Göteborg ringlade sig köerna långa utanför Systembolaget inför öppningen.

– Förra året tänkte jag att jag kunde vänta till lunch, men då fick jag åka till tre olika Systembolag, säger Edvard Hübinette, till GP.

Årets skörd

Den första delen av namnet på skördefesten, Beaujolais, kommer från ett vindistrikt i Frankrike.

Den andra, Nouveau, är det franska ordet för ”ny”.

Vinerna släpps bara några veckor efter att druvorna har skördats och blir de första för årgången 2025.

I Frankrike firar man dagen, vilket också många i Sverige tagit fasta på.

– Vi ska ha lite middag med lite kompisar. Vi ska öppna förra årets årgångar också samma producent som jag hoppas få tag på i dag, säger Thea Näsström Alm, till tidningen.

Läs mer: Nordens största ”hotell” ska byggas i Sverige

Också i Malmö

Det var inte bara i Göteborg som folk strömmade till Systembolaget idag.

Även i Malmö ringlade köerna.

– Jag hoppade ut från ett möte för att komma hit, säger William Madsen Martinsson, till SVT.

I Frankrike sträcker sig traditionen ända tillbaka till 1800-talet som en fest för att fira årets skörd.

I Sverige har det ökat i popularitet de senaste åren, efter att också ha varit populärt i slutet på 1900-talet.

– Det är verkligen en hype, säger sommelier och vininportör Thea Jönsson, till kanalen.

Fakta Beaujolais

- Franska Beaujolais sträcker sig mellan Mâcon och Lyon.

- Regionen har kontinentalt klimat.

- Beaujolais är i princip synonymt med gamay som kan ge allt från lätta och bäriga viner till mer koncentrerade och lagringsdugliga.

Källa: Systembolaget

Läs mer: Bransch skriker efter personal – här finns jobben

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen