Superpopulär maträtt kan försvinna – förbud diskuteras

2025 02 10

En klassisk maträtt, som är enormt populär i Sverige, står inför ett “existentiellt hot”.

Det framhåller Andreas Bjelland Eriksen, klimat- och miljöminister i Norge.

Han talar om framtiden för laxen – som ofta återkommer på listor över de vanligaste vardagsrätterna här hemma i Sverige.

"Existentiellt hot"

Enligt den norska ministern är den vilda atlantlaxen på väg att försvinna till följd av klimatkrisen och laxindustrin.

– Detta är i grunden ett existentiellt hot mot den vilda atlantlaxen och om vi förbiser det tror jag inte att vi kommer att kunna vidta de åtgärder som vi behöver, sade Andreas Bjelland Eriksen vid Missing Salmon Alliance-konferensen i London häromveckan, enligt The Guardian.

Bjelland Eriksen talar om fjolåret som ett “exceptionellt dåligt år”. De två andra värsta åren har varit 2023 och 2021.

– Så det är verkligen en del av en trend och det symboliserar något. För mig symboliserar det att påverkan från allt vi gör blir mer än vad naturen, våra bestånd, faktiskt kan hantera.

Varnar för utrotning

Flera gånger har liknande larm hörts även i Sverige.

Så sent som för ett år sedan framhöll Världsnaturfonden WWF att det råder akut läge för både lax och ål i svenska vatten.

I höstas gick även 36 stjärnkrögare och vinnare av Årets kock ut i ett gemensamt upprop om att agera för att rädda laxen.

I dag går fiskare ofta tomhänta hem. Om vi hade samma bristande reglering av vilt på land skulle hjorten och älgen snart vara utrotade, skrev de på DN Debatt.

Rekommenderar noll fångst

Internationella Havsforskningsrådet, ICES, har rekommenderat noll fångst för vild lax i Östersjön.

– Vi vet vilka problemen är, men trots att vi har kunskapen så saknar vi fortfarande motivation för att driva på förändringar som kan säkerställa de här migrerande sötvattensarternas fortsatta existens, sade Inger Melander på WWF till DN förra våren.

Då hade regeringen precis pausat åtgärder för att modernisera miljövillkor kopplade till vattenkraftverk som ämnade att stärka fiskarnas levnadsmiljö.

Förbud diskuteras

Norge är den största producenten av odlad lax i hela världen. Den vilda laxpopulationen har emellertid halverats från en miljon i början av 1980-talet till cirka 500 000 idag.

Ett förbud om att stoppa så kallad “open-net fish farming”, kassodling i stora nät, är därför uppe för diskussion. Samtidigt har den norska miljömyndigheten föreslagit den mest begränsade laxfiskesäsongen någonsin under 2025.

Andreas Bjelland Eriksen är dock inte för ett sådant förbud som diskuteras. Han vill se ett annat fokus.

– Min huvudsakliga fråga är inte själva produktionen, det handlar om föroreningarna och den påverkan som föroreningarna har på miljön. Det är vad vi måste ta itu med, säger Eriksen.

Foto: S. Seitamaa

Text: Redaktionen


JUST NU: Coop stoppar ägg – sålts i flera butiker

2025 10 22

Coop återkallar ägg.

Produkten som stoppas är 6-pack Änglamark ägg med bäst före-datum 2025-11-02.

Orsaken till återkallelsen är att äggen kan innehåll salmonella. Att konsumera äggen kan vara farligt, men vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien.

Sålts i många butiker

 Produkten har sålts i flera butiker, uppger Coop.

– Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i ett stall. Inga ägg har bekräftats med smitta, men som försiktighetsåtgärd så återkallas nu ägg från aktuell producent, framhåller butikskedjan i ett uttalande.

Uppmaning till kunder

Coop uppger att man tar händelsen på ”mycket stort allvar”.

Kedjan och leverantören utreder händelsen och produkten har belagts med säljstopp.

– Produkten är stoppad i kassan och är inte möjlig att köpa. Kunder som har köpt produkten ovan med aktuellt bäst före-datum uppmanas lämna tillbaka produkten i Coops butiker och få pengarna tillbaka. Coop beklagar det inträffade, framhåller Coop.

Kunder som köpt äggen uppmanas att kontakta Coops kundservice på telefonnummer 0771171717 eller via kontaktformulär på coop.se.

LÄS MER: Lågprisjätte vill öppna 100 nya butiker 

FAKTA: Salmonella

- Salmonella är en bakterie som kan orsaka magsjuka.

- Bakterien trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också.

- Salmonella sprids främst via mat som äts utan att ha hettats upp ordentligt. De flesta som blir sjuka i Sverige har smittats utomlands.

- Ett halvt till några dygn efter att man fått i sig bakterien drabbas man av  diarréer, magkramper, feber och ibland kräkningar. Detta varar oftast några dygn, men kan ibland bli mer långvarigt. I ovanliga fall kan man få följdsjukdomar som till exempel ledbesvär. 

- Vid upphettning till 70 grader dör salmonellabakterien. 

Källa: Livsmedelsverket

LÄS OCKSÅ: Coop öppnar ny jättebutik – ”Dubbelt så stor” 

Foto: Coop Sverige

Text: Redaktionen


JUST NU: Gripen till Ukraina

2025 10 22

Sverige har undertecknat en avsiktsförklaring med Ukraina om en framtida försäljning av Jas Gripen-plan.

Ukraina vill köpa mellan 100 och 150 stridsflygplan av den senaste modellen Jas Gripen E.

Det uppger statsminister Ulf Kristersson (M) på en gemensam pressträff med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Om affären går i lås blir det Sveriges största vapenaffär någonsin.

Foto: 

Text: Redaktionen