Svensk mat hjälper – mot två sjukdomar
2025 12 14
En studie om nordisk kost har gett överraskande resultat.
När man pratar om nyttig kosthållning så är det ofta medelhavskosten som lyfts fram.
Men ny forskning visar att även nordisk kost är väldigt nyttig – till den grad att den hjälper mot två sjukdomar samtidigt.
Stor studie om nordisk kost
När man talar om nordisk kost så avser man en kost rik på exempelvis fisk, havre, fullkorn, äpplen och rapsolja.
En ny studie visar att den nordiska kosten hjälper mot både typ 2-diabetes och fettlever, rapporterar DN.
Ulf Risérus, professor i klinisk nutrition och metabolism vid Uppsala universitet, har tillsammans med sin forskargrupp undersökt om nordisk kost kan bli en del av behandlingen för personer med typ 2-diabetes och fettlever.
Många som har typ 2-diabetes lider också av fettlever, vilket gör frågan extra relevant.
I studien blev cirka 150 deltagare indelade i tre grupper, där en av grupperna åt nordisk kost, den andra gruppen åt en typ av kost som kallas anti-lipogen lågkolhydratkost, och den tredje gruppen var en kontrollgrupp som åt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
LÄS OCKSÅ: Förbud införs för matbutiker - förslaget finns i Sverige
”Behandla två sjukdomar samtidigt”
Forskarna trodde att den anti-lipogena lågkolhydratkosten skulle ge bäst resultat – men blev överraskade.
Det visade sig att den nordiska kosten hade störst effekt. Mer än varannan, närmare bestämt 54 procent, som åt den nordiska kosten hade blivit av med sin fettlever, enligt tidningen.
Det är mycket positivt, inte minst eftersom det finns ett samband mellan sjukdomarna.
– Det betyder alltså att man med den nordiska kosten kan behandla två sjukdomar samtidigt, säger Ulf Risérus till tidningen.
I de andra grupperna hade bara 17 procent blivit av med sin fettlever.
Hyllas i USA
Nordisk kost har även tidigare lyfts fram som nyttig och jämförts med medelhavskost.
Den har till exempel hyllats i New York Times, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat.
– I likhet med sin sydliga kusin prioriterar den nordiska kosten frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, frön, baljväxter, magra proteiner och fet fisk. Den största skillnaden är att den lyfter fram mat som är inhemsk i Norden, rapporterade tidningen.
Tidigare forskning har också visat att den nordiska kosten är bra för bland annat hjärtat.
LÄS OCKSÅ: "Gigantiskt" - Gekås Ullareds enorma planer avslöjade
Foto: D. Townsend
Text: Redaktionen


