SVERIGE: Kraftigt orostecken för flygresenärer i sommar

2023 05 19

Kaos präglade sommaren på Sveriges största flygplats under 2022.

Rekordlånga köer till säkerhetskontrollen.

Akut personalbrist.

Bagage som försenades.

Problemen som gäckade Arlanda flygplats förra året var både många och omfattande.

Det var så illa att passagerare till slut portades från att komma in till terminal 5 på grund av att det blev för mycket folk i lokalerna.

Rädsla för repris

Nu växer oron inför kommande semestersäsong.

Rädslan är stor för en repris.

– Det blir säkert mycket, det förväntar jag mig, säger Hanna Strömberg som jobbar på SAS till Sveriges Radio. 

– Vi hoppas att företaget lyssnar på oss och att vi får personal, fortsätter hon, men tillägger att det “ser sådär ut” just nu.

Maskar vällde ur väskorna

Förra årets sommar beskrivs som en “rysare”.

Mängder av bagage blev stående på Arlanda. Fler av dem innehöll mat som ruttnade – och stank.

– Efter ett tag började det komma ur grejer ur bagaget, det läckte mat och allt möjligt kladd och djur. Maskar kom ur vissa väskor på min arbetsplats, säger Hanna Strömberg.

"Är underbemannade"

Arlanda har dock infört ett par åtgärder för att undvika förra årets resekaos.

Personalläget är bättre och en ny säkerhetskontroll öppnar i juni.

– Vi har bemannat så vi har personal så det räcker inför sommaren och hoppas på en normal sommar i år, säger SAS presschef Alexandra Lindgren Kaoukji till SR.

Men det är inte säkert det räcker, enligt  Martin Johansson som är fackordförande för SAS markpersonal.

– Alla avdelningar är nog underbemannade när sommaren drar igång för alla ska ju ha semester på något vis, säger han till radion på frågan om bagageservicen har tillräckligt med personal.

Europas flygplatser under press

Arlanda är inte den enda flygplats som riskerar liknande kaosscener som förra året.

Flera tungt trafikerade flygplatser i Europa är satta under hård press.

– Sommarmånaderna förväntas verkligen vara utmanande, sade Thomas Omig, vice ordförande för säkerhet och drift vid internationella flygplatsorganisationen ACI World, till The Globe and Mail tidigare i år.

SAS kan förändras i grunden

Just för SAS är det en extra känslig period. Förra året led bolaget av en uppmärksammad pilotstrejk och samma år ansökte man om skydd under amerikanska konkurslagar.

Förhandlingar som lär kosta miljarder och kan förändra företag i grunden.

–  Nu riskerar resenärer att stå inför en repris med personalbrist, strejker och inställda plan lagom till semestern, har Svenska Dagbladets näringslivsreporter Tomas Augustsson tidigare kommenterat till den egna tidningen.

LÄS MER: Dåliga nyheter för alla som ska boka utlandssemestern

Foto: Jeshoots

Text: Redaktionen


JUST NU: Rejäl löneökning för svenska folket

2025 06 17

Medianlönen ökar ordentligt i Sverige.

Det visar nya siffror från Statistikmyndigheten, SCB. 

Under 2024 steg medianlönen till 37 100 kronor – en ökning med 4,2 procent jämfört med föregående år.

Uppgången är betydligt högre än industriavtalets märke på 3,3 procent, som fungerar som norm eller riktmärke för övriga branscher på arbetsmarknaden.

Konsumtionen ökar inte

Trots att lönerna ökar fortsätter hushållens att hålla i plånboken.

– Trots ökade reallöner och höjda tullar kan man varken se någon tydlig upp- eller nedgång i konsumtionen under 2025, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

– De senaste fyra veckorna fram till den 8 juni minskade konsumtionen med 0,3 procent jämfört med de fyra veckorna som föregick dessa.

Kritik mot regeringen

Höjningen av medianlönen innebär också att regeringens lönegolv för arbetskraftsinvandring ökar. Den nya siffran innebär att försörjningskravet höjs från 28 480 kronor i månaden till 29 680 kronor.

Regeringen planerar dock att höja lönegolvet från 80 till 100 procent av medianlönen i Sverige, vilket skulle innebära att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare ökar till 37 100 kronor i månaden.

Helt orimligt, enligt arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

– Det här är orimlig konsekvens av en ogenomtänkt reformering av systemet kring arbetskraftsinvandring. Nästan varenda bransch i Sverige letar febrilt efter medarbetare med rätt kompetens, säger Amelie Berg, expert på kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv, till Tidningen Näringslivet.

”Långt över de kollektivavtalade nivåerna”

Joakim Wirén, chefsekonom för arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, delar kritiken.

– Regeringen vill gå in i lönebildningen genom att kräva minimilöner i nivå med medianlönen för att ta in arbetskraft utanför EU, och dagens siffror från SCB visar på att detta medför kostnader långt över de kollektivavtalade nivåerna. Kostnader som dessutom ökar för varje år, säger han.

Svarar på kritiken

Regeringen och SD har framhållit att syftet med höjningen av lönegolvet är att personer som redan är i Sverige ska kunna ta de jobb som finns.

– Det finns ingen anledning för Sverige att ha omfattande arbetskraftsinvandring till yrken som saknar särskilda kvalifikationer. Sverige är ett av de länder med högst arbetslöshet inom EU. Utgångspunkten bör således vara att svenska jobb i första hand ska gå till de som bor i Sverige, sade Magnus Persson (SD), arbetsmarknadsutskottets ordförande, när den nya nivån presenterades.

Foto:

Text. Reda


JUST NU: Trumps utspel mot Macron – ”Lämnade inte för vapenvila”

2025 06 17

Donald Trump avbröt G7-mötet i Kanada i förtid och riktar skarp kritik mot Emmanuel Macron för att ha spridit fel information om orsaken.

Under natten lämnade USA:s president Donald Trump det pågående G7-mötet i Kanada ett helt dygn innan planerat.

På plattformen Truth Social förklarar han själv i ett inlägg att avresan inte handlar om att arbeta för en vapenvila mellan Israel och Iran – en uppgift som enligt honom felaktigt spridits av Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Han (Macron) har ingen aning om varför jag nu är på väg till Washington, men det har verkligen ingenting att göra med en vapenvila. Det är något mycket större än så, skriver Trump.

I inlägget skickar han även en syrlig kommentar riktad direkt till Macron:

– Vare sig det är medvetet eller inte, så har Emmanuel alltid fel.

Något "större" ligger bakom

Bakgrunden till situationen är att flera internationella medier rapporterat att Trump lämnade G7 för att han skulle fokusera på att medla i konflikten mellan Israel och Iran, efter ett uttalande av Frankrikes president Emmanuel Macron, enligt Reuters.

Trump själv avfärdar alltså detta och antyder att något mer betydelsefullt ligger bakom återresan till Washington.

Exakt vad detta "större" syftar på har han dock ännu inte avslöjat.

Han tillägger i ytterligare ett inlägg på Truth Social och uppger:

– Iran borde ha skrivit under det "avtal" jag bad dem skriva under. Vilken skam, och vilket slöseri med människoliv. Enkelt uttryckt, Iran kan inte ha kärnvapen. Jag har sagt det om och om igen! Alla borde omedelbart evakuera Teheran!

Trump: besviken men inte passiv

Donald Trump har tidigare uttryckt frustration över bristen på framsteg i vapenvileförhandlingarna, senast efter ett samtal med Vladimir Putin.

Han beskrev tonen som "mycket god" och uppmanade till att "omedelbart" inleda förhandlingar, rapporterar BBC.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen