SVERIGE: Mer i plånboken till svenska folket

2022 11 17

Svenska hushåll sparar mer och lånar mindre, något som benämns som ”ett trendbrott”.

– Det är ett trendbrott vi ser: att man under en lång tid haft en väldigt hög tillväxttakt i lån, till att nu börja ta mindre lån, säger Filip Grundberg, statistiker på SCB, rapporterar Sveriges Radio.

Vanligtvis sparar svenskarna mest under årets första och andra kvartal. Men i år är siffran rekordhög även för det tredje kvartalet.

Rustar för en ”vargavinter”

Under det tredje kvartalet i år sparade svenska hushåll 76 miljarder kronor. SCB betonar att det är en rekordhög siffra för ett tredje kvartal.

Hushållen lånade 33 miljarder kronor tredje kvartalet, den lägsta siffran för nyupplåning på åtta år. Sveriges Radio ställer frågan till Grundberg om det är så att svenskarna rustar sig för en vargavinter.

– Ja så är det nog, sannolikt, säger han.

Sparandet inkluderar inte enbart pengar på sparkontot, utan även investeringar i bostadsrätter, i fonder och sparande till tjänstepensionen.

Mindre konsumtion

I april i år lanserade SEB den nya undersökningen ”Sparkollen” för att bättre kunna förstå svenskarnas sparbeteende.

Undersökningen, som genomfördes under perioden 1 till 15 mars i år, visade att svenska hushåll planerade att sänka sin konsumtion det närmaste halvåret. Privatekonomen Américo Fernández på SEB kommenterade resultatet.

– Höga elräkningar och stigande driv- och livsmedelspriser i kombination med högre bolåneräntor gröper ur hushållens plånböcker. Att så många som drygt var fjärde person planerar att dra ner sin konsumtion de närmaste sex månaderna riskerar att få svensk ekonomi att tappa fart, en utveckling som gör Riksbankens balansakt mellan att höja reporäntan eller hålla den oförändrad ännu svårare.

Låna, laga, reparera och fixa

John Magnus Roos är konsumtionsforskare på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han menar att det finns flera sätt att effektivt spara pengar på, bland annat genom att låna, laga, reparera och fixa – i stället för att köpa nytt.

– En viss uppgång för ett sådant beteende kunde ses vid mätningar under finanskrisen 2008 och 2009, när Sverige befann sig i lågkonjunktur, rapporterade Roos i en artikel från DN i november förra året.

När Sverige nu står inför tuffare tider kan det därför vara klokt att hitta nya sätt att spara på, bland annat genom att låna, laga, reparera och fixa.

Foto:  E. Kalibradov

Text: Redaktionen


Kinas militär agerar – skickar stridsflyg

2025 04 20

Kinas militär visar musklerna i en del av världen där de vill stärka sitt inflytande.

Det råder stora spänningar mellan stormakterna USA och Kina.

Nu visar den kinesiska militären sina muskler genom att skicka stridsflyg till norra Afrika – samtidigt som USA bygger upp sina styrkor i det närliggande Mellanöstern.

Flygspårningsdata har i veckan visat att flera kinesiska militärplan har nått Egypten via Förenade Arabemiraten, rapporterar Newsweek.

Enorm satsning i Afrika

Kina kommer snart att hålla en stor gemensam militärövning med Egypten, enligt tidningen.

Ledaren Xi Jinping har utlovat hela 51 miljarder dollar för att stärka Kinas inflytande i Afrika, bland annat genom att stärka landets relationer till just Egypten.

Det här är andra gången på kort tid som Kina agerar i regionen, uppger tidningen.

Förra sommaren skickade Kina sju J-10-stridsplan till en flyguppvisning i Egypten.

Och nu agerar Kina alltså återigen i den känsliga regionen.

”Spänner musklerna”

Kinas och Egyptens flygvapen kommer att hålla en gemensam militärövning från mitten av april till början av maj.

Denna går under namnet ”Eagles of Civilization 2025”, enligt tidningen, som hänvisar till uppgifter från Kinas försvarsministerium.

En hel avdelning av Kinas flygvapen kommer att skickas till landet.

Detta samtidigt som läget är spänt mellan Kina och USA, som har en intensiv verksamhet i det närliggande Mellanöstern på grund av spänningar med Iran.

– Kinas militär spänner sina muskler i Mellanöstern samtidigt som det sker amerikanska flyganfall, rapporterar tidningen.

“Gyllene årtionde”

Kinas dictator Xi Jinping ser relationen med Egypten som ett ”omfattande strategiskt partnerskap”, enligt ett officiellt uttalande.

De två länderna är på väg mot ett ”gyllene årtionde”, menar den kinesiska ledaren.

Men framför allt är satsningen ett led i Kinas ansträngningar för att stärka sitt inflytande i Afrika och i det närliggande Mellanöstern.

Detta alltså samtidigt som läget mellan USA och Iran är mycket spänt. USA har genomfört attacker mot de Iranstödda huthirebellerna, och Iran har i sin tur riktat skarpa varningar mot USA i samband med länderna kärnvapensamtal, enligt tidningen.

Säkerhetsläget i Afrika och Mellanöstern är mycket spänt och komplicerat, och Kina vill visa att även de är en maktfaktor att räkna med i dessa regioner.

Foto: President of Russia Office resp Alejandro Luengo

Text: Redaktionen


Republikaner varnar Trump – har till sommaren på sig

2025 04 20

I dagsläget finns det ett starkt stöd för Trump i de egna leden, samtidigt varnar republikaner för att tålamodet kan ta slut snabbt.

President Donald Trumps tullpolitik innebär att det amerikanska folket kan komma att utsättas för prövningar, vilket Trump själv har medgett.

Stödet för Trumps handelskrig är stort inom MAGA-rörelsen, men nu varnar republikaner för att presidenten har begränsat med tid på sig att uppnå önskade resultat.

– Vissa republikaner sätter ett utgångsdatum på hur länge de kommer att tolerera det ekonomiska nedfallet från Donald Trumps handelskrig, rapporterar Politico, som har intervjuat nästan tre dussin republikanska företrädare.

Tålamodet kan ta slut – till sommaren

En del av de republikanska politiker som tidningen har pratat med, varnar för att tålamodet är begränsat när det gäller prishöjningar och oro på marknaden.

– Medan många säger att de håller på så länge som det tar, förutspår flera partistrateger och ledare att väljarnas tålamod med högre priser inte skulle vara längre än till sommaren, och andra menar att han har ungefär ett år på sig, enligt tidningen.

Todd Gillman, som representerar Republikanerna i Michigan, är en stor anhängare av Trumps tullpolitik, men varnar för att partiet riskerar ett hårt slag i mellanårsvalet om ekonomin inte förbättras inom ett år.

En annan republikan, Jesse Willard som representerar partiet i Georgia, varnar också för att folkets tålamod är begränsat.

– Om det tar sex månader eller ett år kommer du att se människor börja gnälla lite. Men om det tar mer än ett par år kommer du att se att folk inte är okej med det, säger Willard till tidningen.

”Då är presidenten i trubbel”

Flera republikaner är medvetna om risken att det amerikanska folket inte kommer att tolerera den ekonomiska pressen.

– Om ekonomin går helt och hållet åt skogen så är det grundläggande statskunskap att den sittande presidenten är i trubbel, säger Jonathan Felts, republikansk politisk konsult i North Carolina.

Men än så länge tycks det alltså finnas ett robust stöd för Trumps handelspolitik inom MAGA-rörelsen och det republikanska partiet.

Inom väljarkåren i allmänhet kan man dock redan ana en viss oro, bland annat genom att förtroendet för Trumps ekonomiska politik har minskat i opinionsmätningar den senaste tiden till följd av oro på börsen.

Många republikaner förväntar sig stora resultat av Trumps handelspolitik, och är i dagsläget redo att göra uppoffringar för att få se dessa resultat. Men hur långt deras tålamod sträcker sig, återstår alltså att se.

Foto: Official White House Photo by Molly Riley

Text: Redaktionen