SVERIGE: Organisationens besvikelse – köerna är för långa

2023 04 24

Enligt Cancerfonden är väntetiderna inom cancervården fortfarande för långa. 

Det har skett miljardsatsningar inom cancervården för att korta köerna. Trots det så kvarstår problemen, skriver DN. 

– Det är nedslående att se de här siffrorna, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden till tidningen. 

Två miljarder 

År 2015 genomfördes på initiativ av staten och regionerna en stor satsning för att minska köerna till cancervården. Initiativet mottogs med glädje av läkare, forskare och patientorganisationer. 

Regeringen satsade då två miljarder kronor under fyra års tid för att korta köerna, minska de regionala skillnaderna och höja kvaliteten på vården. 

– Vi måste se resultat redan i höst. Vi kommer nu att massivt informera, sa Anders Knape, Sveriges Kommuner och Landstings ordförande till SVT i samband med att satsningen presenterades. 

Ingen uppnår målet 

Målet var att 80 procent av patienterna skulle få vård efter bestämda tidsgränser. 

Idag är det ingen region i Sverige som uppnår målet rapporterar DN. 

Under förra året var det 41 procent som fick operation i tid och 29 procent som uppfyllde målet för strålbehandling.

Vi tycker idén med vårdförloppen i grunden är god. Men idén räcker ju inte om det inte efterlevs. Det har satsats stora ekonomiska resurser på det här, framhåller Årehed Kågström till tidningen. 

Kritiskt för överlevnad 

Situationen är inte helt överraskande för generalsekreteraren, även om hon är oroad.

Tiden mellan diagnos och behandling kan vara kritisk för både överlevnad och livskvalitet för vissa patienter. 

Ville tillföra mer pengar 

Tidigare i år ville Socialdemokraterna i Skåne tillföra 70 miljoner mer till sjukvården för att motverka de långa köerna.

De styrande högerpartierna röstade dock ner förslaget, vilket innebär att hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att fortsätta dela ut 55 miljoner i statsbidrag årligen till regionen, framhåller partiet.

Det är väldigt oroväckande att högerstyret fortsätter snåla på cancervården samtidigt som köerna växer. Vi har en cancervård i världsklass, men det hjälper inte patienterna om de inte får tillgång till behandling i tid, säger Anna-Lena Hogerud (S) i ett pressmeddelande. 

Foto: S. Bughdaryan

Text: Redaktionen


JUST NU: Svensk artist skadad på scenen

2025 06 21

En svensk artist har skadat sig på scenen.

Sommaren är en period då många musikartister och band har ett späckat konsertschema.

Men ibland kan det gå riktigt illa när man springer ut på en ny scen varje kväll – om man inte ser sig för.

Det har en svensk Mello-artist nu fått uppleva.

Ramlade ner i hål

Gitarristen Benjamin Jennebo från Mello-bekanta rockbandet Smash Into Pieces har skadat sig i samband med en konsert igår kväll, rapporterar Aftonbladet på lördagen.

Olyckan ägde rum i samband med en spelning i Belgien.

Gitarristen ramlade av scenen – ner i ett hål bredvid scenen, och fick flera skador, enligt tidningen.

– Jag hade inte checkat av scenen, så i vanlig ordning sprang jag bara ut på scen, men såg inte hålet så jag kom rakt ut i ett, ett och ett halvt meter djupt hål bredvid scen och flyger in med bröstkorgen i scenkanten, säger Benjamin Jennebo.

Fick flera skador

De övriga bandmedlemmarna märkte först inte vad som hade hänt, och undrade om gitarristen saknades för att han hade fått problem med sin gitarr.

Så småningom upptäckte de dock att han fick sjukvård. Spelningen avbröts. Benjamin Jennebo fick flera skador i samband med fallet.

– Jag bröt tre revben direkt, sedan föll jag bakåt och sedan lossnade menisken i knät, säger han till tidningen.

Resten av bandet har en spelning i Sverige ikväll, men för gitarristen lär det bli några veckors vila.

Framgångsrikt Mello-band

Smash Into Pieces är ett populärt svenskt rockband som har över en miljon lyssnare per månad på Spotify.

Bandet har deltagit i Melodifestivalen 2023 med låten ”Six Feet Under”, som slutade trea i finalen, och 2024 med låten ”Heroes Are Calling”, som också tog en tredjeplats i Mello-finalen.

Bandet kommer från Örebro. För bara några dagar sedan överraskade Smash Into Pieces bussresenärer i Örebro då bandet befann sig på busslinje 5 och spelade akustisk livemusik, rapporterade SR den 16 juni. Uppträdandet på bussen var ett samarbete med Länstrafiken.

I sommar har Smash Into Pieces konserter på flera håll i Sverige: ikväll 21 juni i Krylbo, 26 juni i Göteborg, 2 juli i Kalmar, 5 juli i Vimmerby, 6 juli i Söderköping – och så vidare under hela sommaren.

Foto: Bogomil Mihaylov

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Ryssland fruktar stor attack – agerar i panik

2025 06 21

Ryssland uppges frukta en ny stor attack på ryskt territorium.

Ukraina har tidigare lyckats genomföra stora attacker på ryskt territorium.

Den attack som sticker ut är den spektakulära drönarattacken mot ryska flygbaser den 1 juni i år, där minst 31 ryska stridsplan uppges ha förstörts.

Nu fruktar Ryssland en ny stor attack, enligt uppgifter.

Rädsla sprider sig

Satellitbilder avslöjar att Ryssland agerar i panik för att skydda sig mot en eventuell attack i det egna landet, enligt TV2.

– Nya satellitbilder visar att rädslan för liknande attacker sprider sig inom det ryska flygvapnet, som har börjat bygga betonghangarer för sina bombplan och flytta planen till andra, säkrare flygbaser, rapporterar kanalen.

Uppgifterna kommer bland annat från så kallade OSINT-analytiker (”Open Source Intelligence”) som Def Mon.

Enligt uppgifter har Ryssland börjat bygga skyddsrum för sina plan på flygbasen Engels-2.

Samtidigt uppges att man för första gången på åratal inte har några bombplan alls på landningsbanan på den mycket viktiga flygbasen, som ligger i Saratov-regionen.

Ryssland uppges till och med ha ritat silhuetter av flygplan på landningsbanan, i vilseledande syfte.

Vill att kriget ska märkas i Ryssland

På flera håll har Ryssland alltså flyttat stridsplan och vidtagit akuta säkerhetsåtgärder.

Agerandet visar att Ukrainas spektakulära attack den 1 juni också har haft en stark psykologisk effekt på Ryssland, som nu fruktar nya attacker i det egna landet.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har flera gånger understrukit vikten av att kriget ska få konsekvenser inne i Ryssland, så att vanliga ryssar märker av det, enligt kanalen.

– När det gäller att föra kriget till ryskt territorium var drönarattacken ännu viktigare än invasionen av Kurskregionen, eftersom ukrainarna lyckades träffa mål av högt strategiskt värde tusentals kilometer från fronten, säger Minna Alander från Center for European Policy Analysis till Al Jazeera.

Arkivfoto: Chandler Cruttenden resp President of Russia Office

Text: Redaktionen