Två nya länder godkänner Sveriges Natoansökan – Bara tre kvarstår
2022 09 17
Flera kommunistpartier i Sydeuropa vill stoppa Sverige från att gå med i Nato.
Det stod klart vid omröstningar i två nya länder som röstat om Sveriges Natoansökan. När Portugals parlament röstade i går så röstade hela 219 ledamöter ja samtidigt som 11 röstade nej i omröstningen i parlamentet i huvudstaden Lissabon.
Endast 11 kommunister och vänstersocialister röstade nej vilket innebär att Portugal godkänner Sveriges ansökan till Nato.
Partierna som röstade ja
Den överväldigande segern till ja-sidan innebär att Portugal är det senaste i raden av länder som sagt ja till att ratificera Sveriges ansökan till världens mäktigaste försvarsorganisation.
De partier som röstade ja till Sveriges ansökan var följande:
Socialdemokraterna PS (120 mandat)
Liberalkonservativa PSD (72)
Nationalkonservativa Chega (12)
Liberalerna LI (8)
Miljöpartiet (1)
Djurpartiet (1)
Madeira Först (3)
Azorernas liberalkonservativa (2)
Partierna som röstade nej
De två partier i Portugal som röstade nej till att släppa in Sverige i Nato var följande:
Kommunistpartiet CDU (6 mandat)
Vänstersocialisterna Left Bloc (5)
Det blev med andra ord en stor seger till ja-sidan och samtidigt godkände Portugal även Finlands Natoansökan.
– Genom att godkänna att Finland och Sverige går med i Nato så förstärker [Portugals] parlament sin ambition att skapa fred i Europa och den gemensamma säkerheten i euro-atlantiska området, säger Marco Perestrello från Socialdemokraterna.
– Även mänskliga rättigheter och demokrati stärks, säger han.
Bland argumenten för nejsidan på iberiska halvön, där Portugal och Spanien ligger, återfinns en vilja att begränsa USA:s inflytande, enligt Euractiv.
Även Spanien röstade ja
Omröstningen i Portugal skedde på fredagseftermiddagen och dagen innan, på torsdagen, röstade även Spanien ja till svenskt medlemskap i Nato.
290 av ledamöterna i Spaniens 350 platser stora parlament röstade ja till Sveriges ansökan.
Såväl Socialdemokraterna som det ledande högerpartiet Partido Popular röstade ja. På ja-sidan återfanns följande partier:
Socialdemokraterna (129) mandat)
Konservativa Partido Popular (89)
Nationalkonservativa Vox (52)
Liberala Ciudadanos/Citizens (10)
Baskiska Nationalisterna (6)
Katalanska liberala partiet (4)
Kommunister sade nej
47 ledamöter avstod från att rösta och endast 11 röstade nej.
Landets fjärde största parti, vänstersocialistiska Podemos avstod att rösta och de har en längre tid varit skeptiska till att Sverige och Finland ska få släppas in i Nato.
Kommunistpartiet Förenade Vänstern IU röstade nej. Partiet ingår i valsamverkan med Podemos och har för första gången en plats i regeringskonstellationen.
– Det är en historisk omröstning därför att vi stärker Nato som en allians för fria och frivilliga demokratier som förenas för att försvara freden, säger Sergio Gutierrez, ledamot för de styrande Socialdemokraterna, uppger Reuters.
Bara tre länder kvar
Av Natos 30 medlemsländer återstår nu bara tre länder som fortfarande inte har sagt ja till att Sverige och Finland ska få gå med i Nato.
Det är först och främst Turkiet med sin alltmer diktatoriska ledare Erdoğan som gång på gång försökt hindra och bromsa Sveriges och Finlands Natoansökan.
Dessutom handlar det om Ungern och dess kontroversiella premiärminister Viktor Orban som under många år varit EU:s främsta vän med Rysslands diktator.
Även Slovakien har kvar att ratificera Sveriges och Finlands Natoansökningar.
Alla 30 länder måste säga ja för att de båda Natoansökningarna ska godkännas.
Sverige och Finlands svängde om och ansökte om Natomedlemskap efter att Rysslands diktator Vladimir Putin inledde ett brutalt och olagligt anfallskrig mot Ukraina torsdagen den 24 februari i år.
Foto: Nato
Text: Redaktionen