UK: Ryssland planerar statskupp i Ukraina

2022 01 23

Den ryska diktatorns senaste plan för att invadera Ukraina är att iscensätta en statskupp och störta Ukrainas folkvalda president Volodymyr Zelensky.

Det är slutsatsen av nya uppgifter från Storbritanniens UD rapporterar brittiska medier.

Putinvänlig regim

Brittiska regeringen uppger att man har bevis för planer på en Moskvavänlig statskupp i Ukraina som skulle innebära att en Putinvänlig regim installeras i huvudstaden Kiev. Premiärminister Boris Johnson lovar även att öka trycket på Ryssland, uppger den stora brittiska tidningen The Observer.

44 miljoner invånare

Ryssland har samlat 127 000 personer vid gränsen till Ukraina uppger Ukrainas försvarsdepartement till CNN och oron i Europa och USA är stor för att Ryssland ska anfalla Ukraina. Landet har 44 miljoner invånare och en relativt stark armé och ett ryskt anfall kan sluta med ett mycket stort antal dödsoffer.

Invadera landet

Väst har satt hård press på Ryssland för att få landet att inte anfalla Ukraina men enligt brittiska regeringen kan Rysslands diktator istället ha en annan plan för att invadera landet – nämligen en statskupp.

Namnger fem personer

Brittiska UD:s nya information är så pass preciserad att man namnger vilka personer som kan vara aktuella att installeras som ryssvänlig ledare i Ukraina i samband med en statskupp. Det handlar om fem olika personer.

– En del av dem har kontakt med ryska underrättelseofficerare som planerar attacken, uppger brittiska UD.

Nekar till anklagelserna

En av de utpekade nekar inte helt oväntat till anklagelserna.

– Brittiska UD verkar förvirrade. Det är inte logiskt. Jag är bannlyst I Ryssland. Dessutom har min pappas företagspengar blivit konfiskerade där, hävdar förde detta ukrainska parlamentsledamoten Yenhen Murayev, rapporterar Observer.

Aggression och desinformation

Storbritannien och Regeringen Boris Johnson har markerat kraftigt mot den ryska diktaturens hot mot Ukraina.

– Ryssland måste trappa ned, avsluta sin kampanj av aggression och desinformation och välja diplomati, meddelar brittiska utrikesministern Liz Truss.

Massivt strategiskt misstag

– Som Storbritannien och våra partners har sagt flera gånger, ett ryskt intrång i Ukraina vore ett massivt strategiskt misstag som medför allvarliga kostnader [för Ryssland], konstaterar utrikesminister Truss.

Pekas ut

En av de andra personerna som brittiska UD pekar ut kopplat till planerna på en statskupp i Ukraina är Mykola Azarov som tjänstgjorde under Ukrainas proryska president Viktor Yanukovych som störtades i den västvänliga revolutionen 2014, rapporterar BBC.

Tidigare premiärministrar

Även Ukrainas Nationella Säkerhetsråds tidigare vice chef, Volodymyr Sivkovych, pekas ut av brittiska UD liksom de två tidigare ryssvänliga premiärministrarna Serhiy Arbuzov och Andriy Kluyev som verkade under Viktor Yanukovychs presidentskap.

Foto: Volodymyr Zelensky FB


Jättesmäll för Sverige – kan förlora 26 miljarder kronor

2025 04 23

Svenska staten står inför en kraftig skattesmäll.

Totalt kan summan landa på 26 miljarder kronor. Pengar som är på väg att gå upp i rök.

23 miljarder ska betalas tillbaka

Bakgrunden är det erbjudande som företagare fick under pandemin om att skjuta fram delar av skattebetalningen.

Nu ska pengarna betalas, vilket många företag inte klarar av och istället kastar in handduken.

Hittills har 9 400 företag med anstånd gått i konkurs, vilket betyder en förlust på drygt tio miljarder kronor för staten, rapporterar SVT.

Totalt har Skatteverket beviljat 63 000 företag uppskov och sammanlagt 23 miljarder kronor återstår att betalas in.

– Troligtvis hjälpte det företagen till en början, men i den budgeten som regeringen satte för anstånden så har de inte räknat med så mycket förluster som vi nu räknar med att det kommer bli, säger Tomas Envall, som är sektionschef på Skatteverket, till kanalen.

Kommer växa

Förlusten på tio miljarder väntas med andra ord att växa.

Enligt Skatteverkets bedömning kan staten förlora ytterligare 16 miljarder under de kommande tre åren, uppger SVT.

Det skulle i värsta fall innebära en totalförlust på 26 miljarder kronor.

Ett mildare scenario är att summan “bara” växer med åtta miljarder under samma period.

“Har hjälpt många”

Redan i november förra året talades det om att så många som 17 000 företag fortfarande var skyldiga staten pengar. Många kan inte betala tillbaka – och då finns inget annat alternativ än konkurs.

– Stödet tillkom ju på väldigt kort tid under den period som var väldigt kritisk med en pandemi som kom ganska plötsligt. Under den perioden kunde vi hjälpa många företag att få stöttning genom de första tuffa månaderna, sade Tomas Envall till TV4 vid tillfället.

– Vi vet som sagt att det har hjälpt många företag, men det har väl också hjälpt företag som kunde gått i konkurs redan när stödet kom.

LÄS MER: Lyxbutik går i konkurs – har kopplats till terrorgrupp

"Tickande bomb"

Prognosen har förvärrats sedan de första larmen om att pandemistöden inte kan betalas tillbaka av alla företag.

I november 2023 bedömde Svensk Näringsliv att 14 miljarder kronor i skatteintäkter väntades brinna inne.

Företagen som har tillfälliga skatteanstånd är i sämre skick nu än när de beviljades anstånden. Det är något av en tickande bomb som riskerar att förvärra lågkonjunkturen, sade Sven Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till Di vid tidpunkten.

– Problemet är att man har förlängt anstånden och återbetalningstiden. När man väl har sjösatt krispolitik är det svårt att avsluta den. 

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny mobilregel införs i sommar – ska gälla i hela Sverige

2025 04 23

Nya EU-regler gällande mobiltelefoner träder i kraft i sommar.

Det innebär därmed förändringar för hela Sverige.

Förändringarna är flera och den röda tråden är att mobilerna ska bli mer hållbara över tid.

En av de mest omtalade justeringarna är att alla mobiltelefoner numera måste tåla vatten, damm och ha ett hållbart skydd mot “oavsiktliga fall eller repor”.

– Krav på ekodesign kommer att gälla för smartphones och surfplattor som släpps ut på EU-marknaden från och med den 20 juni 2025, bekräftar EU-kommissionen i ett uttalande.

Dessutom införs regler om demontering och reparation, vilket innebär att tillverkaren blir skyldig att tillhandahålla reservdelar inom 5-10 arbetsdagar och i sju år efter att varan sålts.

Alla ska säljas med etikett

EU har fler krav som blir verklighet i sommar.

Till exempel ska då alla mobiltelefoner säljas med en etikett som idag vanligtvis syns på vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner.

Det handlar om en energimärkning som måste informera om telefoners och surfplattors energieffektivitet och batterilivslängd. Även skyddet mot damm, vatten och fall ska framgå på etiketten.

Denna energimärkning kommer att hjälpa EU-konsumenter att göra mer informerade och hållbara köpval och uppmuntra hållbar konsumtion, framhåller EU-kommissionen.

Etiketten som ska synas på telefoner och surfplattor. Foto: EU-kommissionen.

Sparar två tredjedelar av energi

Enligt EU ska batterierna hålla åtminstone 800 så kallade laddcykler utan att tappa mer än 20 procent av den ursprungliga kapaciteten.

Produkter som undantas från de nya reglerna är sådana med vikbar skärm eller som redan släppts ut på marknaden före den 20 juni. Annars gäller förändringen samtliga mobiler och surfplattor med en skärm på 7-17,4 tum.

– Mobiltelefoner och surfplattor som produceras under dessa regler kommer att spara nästan 14 terawattimmar i primärenergi varje år till 2030, förklarar EU-kommissionen.

– Detta är en tredjedel av den primära energiförbrukningen för dessa produkter idag. De nya reglerna kommer också att bidra till att optimera användningen och återvinningen av kritiska råvaror.

LÄS MER: Mobilbolag i konkurs – “Aldrig tidigare skådade utmaningar”

Foto: Kaboompics.com

Text. Redaktionen