UPPGIFTER: Georgisk utbrytarregion vill folkomrösta – kan ansluta till Ryssland

2022 05 13

Presidenten i den georgiska utbrytarregionen Sydossetien uppges ligga bakom förslaget.

Regionens ledare, Anatolij Bibilov, uppges vilja organisera en folkomröstning för att Sydossetien ska bryta sig loss från Georgien och istället upptas i Vladimir Putins Ryssland, rapporterar Reuters.

Uppgifterna hämtas från den ryska nyhetsbyrån Tass som meddelar att en folkomröstning redan är planerad den 17 juli nu i sommar.

“Vårt folks strävan”

– Jag tycker att ett enande med Ryssland är vårt strategiska mål. Detta är vår väg och en strävan från vårt folk. Vi bör gå vidare längs denna väg. Motsvarande rättsliga steg kommer att tas inom en snar framtid. Republiken Sydossetien kommer att bli en del av dess historiska moderland Ryssland, säger Anatolij Bibiliv.

Använde Putins retorik

Utbrytarregionens president motiverade beslutet med en retorik som påminner om den som hörts från Putinregemin före och under kriget i Ukraina.

– Den ryska världen idag försvarar sina anhängares intressen, de som är motståndare till nazismen, som respekterar universella humanitära värderingar och de grundläggande rättigheter och normer som delas av hela det internationella samfundet, säger Bibilov enligt ryska Tass.

Förbereder omröstningen

Enligt ryska medier har valkommissionen i Sydossetien både godkänt och skickat dokument om folkomröstningen till Georgiens president. 

En namninsamling ska ha ägt rum i regionen för att stötta folkomröstningen. Den lämnades in till centrala valkommissionen 6 maj, skriver Tass.

“Historisk strävan”

– Anatolij Bibilov undertecknade en förordning om att hålla en folkomröstning i Sydossetien, säger ledarens kontor i ett uttalande enligt franska tv-kanalen France 24.

Han hänvisar samtidigt till hans folks “historiska strävan” att ansluta sig till Ryssland.

Ryssland erkände regionen självständig

Ryssland ropade ut Sydossetien, tillsammans med Abchazien, som självständigt efter att ha inlett ett krig i Georgien 2008. 

De ryska styrkorna tryckte då undan de georgiska trupperna i de båda regionerna och sedan samma år har landet stationerade militärbaser i Sydossetien.

Georgien: “Oacceptabelt”

Georgien å sin sida har fördömt regionens planer på en folkomröstning.

Ledningen i landet har kallat idén om att ansluta sig till Ryssland “oacceptabel”, uppger France 24.

Tiotusentals fördrevs

Striderna i Georgien 2008 varade i fem dagar. Kriget avslutades med vapenvila efter att Georgien förlorat mark inom de separatistiska områdenas gränser.

Siffrorna för antalet döda varierar, men kriget lär ha krävt minst 700 liv enligt Väst och tiotusentals georgier fördrevs.

Foto: President of Russia Office resp M. Kukurudziak

Text: Redaktionen


Ryssland erkänner – “Ukraina gör det där bättre”

2025 07 12

En ny rysk rapport erkänner att vissa ukrainska produkter är bättre än ryska.

Det brutala kriget i Ukraina har lett till intensiv innovation från båda parter för att möta växande utmaningar.

Vikten av drönarteknik har understrukits av det utbredda användandet av drönare i kriget.

Nu framgår att Ryssland i en ny rapport hyllar ukrainska produkter som ska skydda mot drönare, rapporterar Kyiv Post.

Rapport visar

I takt med att drönare blir en allt viktigare del i krigföringen investerar såväl Ryssland som Ukraina i olika former av produkter som ska skydda exempelvis stridsvagnar från drönarna.

Ukrainska stridsvagnsbesättningar använder en så kallad “hood”, en nätskärm utformad för att skydda mot både drönare och ammunition som släpps från obemannade flygfarkoster.

I ny rysk dokumentation lovordas systemets prestanda och det anges att det har “ett 1,2 till 1,5 gånger högre förhållande mellan effektivitet och kostnad jämfört med andra kända konstruktioner”.

Stjäl designen

Den ryska versionen, registrerad av Karbyshev Military Engineering Academy, betonar skärmens rörlighet och snabba utplacering, utan att kompromissa med stridsvagnens befintliga pansar.

Samtidigt kommer uppgifter om att ryssarna stjäl designen.

– Det är en stor hyllning till den ukrainska lösningen, framhåller Defence Express som har tagit del av rapporten.

– Men det betyder också att den ryska militären sannolikt förbereder sig för att rulla ut den i fält, inte bara patentera den.

Ökar produktion

Samtidigt kommer uppgifter om att Ukraina ska utöka produktionen av sådana drönare som ska möta och förstöra ryska drönare.

– Ukraina fortsätter att utöka sin produktion och innovation av “Interceptor”-drönare för användning mot drönare av Shahed-typen, rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Stort anslag

ISW fortsätter.

– Timur Tkachenko, chef för Kyiv City Military Administration, meddelade den 11 juli att Kyiv City kommer att anslå 260 miljoner hryvnia, eller 6,2 miljoner dollar, till Ukrainas Clean Sky-program som syftar till att använda “interceptor”-drönare för att försvara Kyiv mot nattliga ryska långdistansdrönarattacker.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Var på väg att slå tillbaka mot Trump – backar plötsligt

2025 07 12

Kanada backar plötsligt efter nya tullhot från Donald Trump.

Sagan om de många tullarna fortsätter.

Kanada har under en tid förberett sig för att slå tillbaka mot Donald Trump med tullar på stål och aluminium.

Nu backar Kanada plötsligt efter nya besked från den amerikanska presidenten, rapporterar Politico.

Kanada backar

Kanada pausar sina planer på att slå vedergällningstullar på amerikanskt stål och aluminium. 

Mark Carneys regering förberedde sig för att fördubbla sina mottullar på amerikanska metaller den 21 juli – till 50 procent från 25 – men Trumps nya brev har fått grannlandet i norr att tänka om.

USA:s president Donald Trump har i brevet meddelat att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti.

“Inga hämndtullar”

Två högt uppsatta regeringstjänstemän berättar för Politico att Kanada inte kommer att vidta ytterligare repressalier mot amerikanskt stål och aluminium.

– Allt skjuts upp till den första augusti, säger en kanadensisk tjänsteman.

Den första augusti är Trumps nya deadline innan högre tullar införs.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Nytt tullhot

Donald Trump har sagt att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti om inget avtal nås.

En allmän tull på 25 procent har redan införts på vissa kanadensiska varor, och landet har också drabbats hårt av Trumps globala stål-, aluminium- och biltullar – även om det för närvarande finns ett undantag för varor som uppfyller kraven i det nordamerikanska frihandelsavtalet, uppger BBC.

Inga nya avtal

USA har fortsatt bara nått nya handelsavtal med Kina, Storbritannien och Vietnam.

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar med en rad länder – och nya uppgifter pekar på att avtal i någon form ska vara nära med EU och Indien.

Läs mer: Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen