UPPGIFTER: Greta Thunberg misstänks för två brott

2023 06 20

Greta Thunberg och andra klimataktivister har under flera dagar i sträck protesterat vid Malmös hamn.

Demonstrationen har anordnats av organisationen ”Ta tillbaka framtiden”.

Syftet med protesterna är att ”blockera fossilindustrin”, uppger Aftonbladet.

Greta Thunberg kommenterade själv protesterna för tre dagar sedan.

– I dag blockerade ”Ta tillbaka framtiden” för tredje dagen i rad oljetankfartyg i Malmö hamn. Klimatkrisen är en fråga om liv och död för otaliga människor. Vi väljer att fysiskt stoppa fossilbränsleinfrastruktur. Vi tar tillbaka framtiden, skrev hon på Twitter.

Bars bort av polisen

Klimataktivisterna har protesterat i fem dagar i följd.

Under perioden har Polismyndigheten tvingats till flera ingripande – bland annat har polisen burit bort flera personer från området. 

Flera av demonstranterna misstänks nu för brott, erfar Aftonbladet.

Det handlar om två brottsmisstankar.

Anmälan om olaga intrång upprättades på fredagen efter att flera av aktivisterna tog sig upp på en bensinmacks tak.

Den andra anmälan skrevs efter att demonstranterna satt sig ner på en vägbana och vägrat lämna platsen.

– Det andra var senare på dagen på lördagen. Man gav en ordningshållande befallning om att de skulle lämna platsen och det gjorde de inte. Då upprättade man en anmälan, säger Peter Tobisson, som är jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Malmö, till Aftonbladet.

Greta Thunberg utreds

Enligt Aftonbladets uppgifter är Greta Thunberg en av dem som misstänks för brott.

Brottsmisstankarna rubriceras som olaga intrång och ohörsamhet mot ordningsmakt.

Fakta olaga intrång

- Den som utan lov tränger sig in eller stannar kvar i någon annans bostad eller annat liknande boende ska dömas till hemfridsbrott till böter eller fängelse i högst ett år. 

-  Den som obehörigen tränger in eller stannar kvar i en byggnad eller ett fartyg, på en gårdsplan eller på annan liknande plats döms för olaga intrång till böter eller fängelse i högst ett år, enligt 4 kap. 6 § andra stycket (BrB).

- Den 1 juli 2022 infördes nya straffskärpningar vad gäller hemfridsbrott och olaga intrång. Även fler kategorier skulle omfattas av olaga intrång, till exempel intrång på gårdsplaner.

- I de nya straffskärpningar beslutade Riksdagen även att införa fler omständigheter som särskilt ska beaktas vid bedömningen av om ett hemfridsbrott eller olaga intrång är grovt, till exempel om våld har varit inblandat, hot om brottslig gärning, skada på egendom, ofredande eller annars har varit av särskilt hänsynslös eller farlig art.

Fakta ohörsamhet mot ordningsmakt

- Underlåter deltagare i folksamling som stör allmän ordning att efterkomma för ordningens upprätthållande meddelad befallning eller intränger han på område som blivit för sådant ändamål fridlyst eller avspärrat, dömes, om ej upplopp föreligger, för ohörsamhet mot ordningsmakten till böter eller fängelse i högst sex månader.

Källor: Brottsbalken respektive Advokathuset.se

Foto: Anders Hellberg

Text: Redaktionen


Trump satte två veckors deadline – här är Putins svar

2025 06 14

Donald Trump har tidigare satt en två veckors deadline.

Den 28 maj satte president Donald Trump en deadline, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Inom två veckor kommer han att veta om Putin och Ryssland menar allvar med att de vill uppnå fred i Ukraina, sade presidenten.

– Vi kommer att få veta det väldigt snart. Det kommer att ta ungefär två veckor, eller en och en halv vecka, sade Trump den 28 maj, när reportrar frågade om han tror att Putin vill få slut på kriget.

I onsdags löpte Trumps deadline ut.

Putins svar

Vladimir Putins svar på Trumps deadline har dock kommit på slagfältet i Ukraina snarare än i form av något besked till den amerikanska presidenten, rapporterar Kyiv Independent.

Putin och Ryssland har såvitt man vet inte gett Trump något tydligt och klart besked om att man tar fredsprocessen på allvar.

Istället har Ryssland visat tydligt att man inte brydde sig om Trumps deadline, enligt tidningen.

Putinregimen har nämligen ökat sina drönarattacker mot Ukraina.

Allt större attacker

Trumps uttalande den 28 maj kom efter att Ryssland hade genomfört det fullskaliga krigets dittills största drönarattack.

Men efter den amerikanska presidentens utspel har rekordet slagits två gånger, enligt tidningen.

Den 1 juni attackerades Ukraina med 472 drönare, och den 9 juni med 479 drönare och 20 robotar.

Drönarattackerna fortsätter att öka, och man fruktar att Ryssland kan komma att attackera med 7 000 drönare under juni månad om intensiteten upprätthålls.

Ökningen har skett utan att det hittills har fått Donald Trump att reagera med exempelvis nya sanktioner mot Ryssland.

– Detta är terrorism mot civilbefolkningen som syftar till att skapa en känsla av undergång, krigströtthet och att sätta press på de (ukrainska) myndigheterna, säger Rodion Rozhkovskiy, medgrundare av Liveuamap, till tidningen.

Pratats vid i telefon

På lördagen har Donald Trump och Vladimir Putin ännu en gång talats vid i telefon, enligt Reuters.

Samtalet ska bland annat ha handlat om konflikten mellan Israel och Iran, men Trump ska även ha framfört till Putin att han vill få till fred i Ukraina. Putin öppnade för fortsatta samtal, men något tydligare besked än så har inte kommit efter telefonmötet mellan de två världsledarna.

LÄS OCKSÅ: Trump sätter deadline - "Om två veckor vet jag"

Foto: kremlinru resp White House official photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder

Text: Redaktionen


Norwegians beslut om biljettpriser får hård kritik

2025 06 14

Norwegian får hård kritik efter ett besked om biljettpriser.

Norwegian hyllade regeringens beslut att slopa flygskatten från och med den 1 juli.

– Det är fantastiskt att regeringen har fattat beslut om att ta bort flygskatten, sade Norwegians koncernchef Geir Karlsen i ett uttalande när den svenska regeringens beslut blev känt.

Men det betyder inte att flygbolaget är redo att erbjuda resenärerna billigare flygbiljetter.

Besked om biljettpriser

Tidöpartierna meddelade i fjol att flygskatten slopas från och med den 1 juli 2025.

Man hoppades bland annat att detta skulle leda till billigare flygresor för konsumenterna.

– Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, sade SD:s gruppledare Linda Lindberg i samband med att beslutet presenterades, enligt Aftonbladet.

Men frågan är om flygbolagen verkligen tänker sänka biljettpriserna motsvarande flygskatten när den avskaffas den 1 juli.

Flygbolaget Norwegian meddelar att de inte kommer att göra det, rapporterar SVT.

Huruvida det blir någon sänkning över huvud taget, och i så fall hur mycket, vill de inte svara på.

– Hur mycket billigare det blir per biljett går inte att säga, tyvärr. Men förhoppningen är att det kommer bli billigare att flyga, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh till kanalen.

Berömda regeringen

Norwegian ger alltså ett luddigt besked om eventuella prissänkningar motsvarande flygskatten, trots att flygbolaget uttryckte stor entusiasm när regeringen meddelade beslutet att slopa flygskatten.

– Detta är något vi har debatterat och kämpat för i flera år så det är mycket positivt för hela flygbranschen, sade Geir Karlsen i ett uttalande.

I uttalandet framhöll Norwegian dock att man ser den slopade flygskatten som ett sätt att frigöra resurser till omställning mot ett hållbart flyg.

Samtidigt meddelar man nu att man främst kommer att satsa resurserna på fler avgångar till fler destinationer, enligt kanalen.

Får hård kritik

Resenärer som hoppas på billigare biljetter riskerar alltså att bli besvikna.

Organisationen Sveriges Konsumenter är kritisk till flygbolag som inte vill sänka priserna efter den slopade flygskatten.

– I annat fall ser det ut som att de gör sig en vinst på att riksdagen har beslutat att vi inte ska ha någon flygskatt längre, säger Sveriges Konsumenters expert på konsumenträtt, Maria Wiezell, till kanalen.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen