UTRIKES: Svensk satir retar Nato-nation

2022 10 04

Svenskt satirprogram retar gallfeber på Turkiet.

Det var i fredagens avsnitt av SVT:s satir- och humorprogram Svenska nyheter som programmakarna skojade friskt om Turkiet i allmänhet och president Recep Erdoğan i synnerhet. 

Men driften passerar inte obemärkt förbi. “Skam i svensk tv” basunerar Sabah, en regimvänlig tidning, ut, enligt Expressen. 

Sänds trots Sveriges Nato-ansökan 

Sabah spelar också ut Nato-frågan och skriver: 

– Det skandalösa programmet sändes – trots att Turkiet har möjlighet att lägga in veto mot ansökan om länderna inte accepterar Turkiets krav. 

Den svensk-kurdiska komikern Kadir Meral, som medverkar i programmet, framhåller till DN: 

– Det finns många regimkritiker, komiker och satirprogram som har skojat med och retat Turkiet, säger svensk-kurdiska komikern . 

Han tillägger: 

– Ska de jaga alla som retar Turkiet har de inget annat att göra. 

Programledare byts ut 

Programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist gör i programmet ett inslag om de krav Turkiet har ställt på Sverige för att Nato-ansökan ska godkännas.  

I den sekvensen byter Ahonen Appelquist ut sig själv mot Meral och titulerar programmet Kurdiska nyheter med Kadir Meral. Han driver hejdlöst med framför allt presidenten i det eurasiska landet. 

Bland de kritiska och upprörda rösterna märks bland andra nyhetssajten Internet Haber: 

– I Sverige, där PKK-medlemmar protesterar på gatan varje dag, hånades och förolämpades president Erdoğan i den statliga kanalen SVT, framhåller Expressen. 

SVT:s satirprogram Svenska nyheter har varit i fokus tidigare för sina inslag. Det gick 2018 så långt som att Kina ville ha en ursäkt från SVT. 

Den gången var det Jesper Rönndahl som sagt till kinesiska turister att inte bajsa i närheten av historiska byggnader. 

Foto: President of Russia 

Text: Redaktionen 


Enorm prishöjning i USA – ökar med 377 procent

2025 04 28

Den kinesiska e-handelsplattformen Shein chockhöjer priserna för amerikanska konsumenter. 

Priserna på allt från kläder till köksprodukter höjs för amerikanska kunder, rapporterar Bloomberg.

Enligt en sammanställning från nyhetsbyrån har genomsnittspriserna för de 100 mest sålda skönhets- och hälsoprodukterna ökat med 51 procent.  

Dessutom har priserna mer än fördubblats för flera populära varor – exempelvis har priset på kökshanddukar ökat med hiskeliga 377 procent.

Trumps tullar pekas ut

De kraftiga prisökningarna är en direkt följd av handelskriget mellan USA och Kina. Shein och andra kinesiska e-handelsplattformar har belagts med tullar på 120 procent. 

USA:s president Donald Trump hävdar att inflationen inte kommer att stiga i USA, trots höga importtullar mot omvärlden. På sina sociala medier skriver Trump att ”sjunkande energi- och livsmedelspriser visar att det i praktiken inte finns någon inflation”.

Men Bloombergs nya sammanställning ger en annorlunda bild.

– Sheins prishöjningar är det senaste exemplet på ansträngningar från kinesiska företag för att överföra åtminstone en del av de ökade importkostnaderna på amerikanska konsumenter, skriver nyhetsbyrån.

Läs mer: UPPGIFTER: Trump kan slopa dessa tullar | Ekonomibladet

Finansministern: Inga diskussioner

För närvarande pågår inga samtal om tullarna mellan USA och Kina.

Det uppger den amerikanske finansministern Scott Bessent i en intervju med ABC News.

– Jag hade kontakt med min kinesiska motsvarighet, men det handlade mer om traditionella frågor som finansiell stabilitet och tidiga varningar om den globala ekonomin, säger han till nyhetskanalen.

LÄS MER OM TULLKRIGET HÄR:

Kinesiska fabriker pausar produktion | Ekonomibladet

Japans drag – för att lindra tullsmärtorna | Ekonomibladet

Foto:

Text: Redaktionen


Anmäl alla du ser – samtliga bilister i Sverige uppmanas

2025 04 28

En särskild uppmaning gäller i trafiken från och med 1 maj.

Anmäl alla dåliga vägar du ser.

Så lyder instruktionen från Riksförbundet M Sverige till landets bilister.

Det är dags för Nationella Potthålsveckan, som varar mellan 1 och 7 maj, då omfattande krafttag görs för att förbättra vägarna i hela Sverige.

– Vi uppmuntrar alla att ta sig tiden att göra en anmälan under potthålsveckan. Även om det kan kännas som att inget händer är detta ett viktigt verktyg, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på M Sverige, i ett uttalande på måndagen.

En anmälan ska ofta gå till antingen Trafikverket eller kommunen.

Blivit vardag

Branschorganisationen understryker att mer än var fjärde statlig väg bedöms vara i dåligt skick.

Pottenhålen är en av anledningarna.

– Det är inte konstigt att potthål och vägskador blivit vardag för många människor. Men så måste det inte vara. Med potthålsveckan hoppas vi att bryta uppgivenheten, säger Jacbo Sidenvall.

Och enligt M Sverige är förutsättningarna att bli av med besvären bättre än på länge.

– Det handlar om att hjälpas åt för att lyfta vägnätet till en bra standard. Med Trafikverkets nya uppdrag finns goda förutsättningar för att skadorna åtgärdas snabbare.

Stor olycksrisk

Det finns flera risker med potthål på vägarna.

Risken för olyckor ökar när kontakt mellan asfalt och däck avbryts. Dessutom är själva undanmanövreringen när bilförare försöker styra förbi hålen ett moment som också höjer risken för olyckor.

– Vägskador tar också uppmärksamheten från trafiksituationen. Den ständiga avläsningen av omgivningarna som är så viktig för säker körning bryts när vägbanan inte håller måttet, säger Jacob Sidenvall.

– Dessutom blir man dåsig av att köra på ojämna och högljudda vägar.

Löftet: vägarna ska bli bättre

Regeringen gick i höstas fram med ett ökat anslag för vägar. Det inkluderar bland annat ett underhåll som ska möjliggöra att laga och förebygga potthål.

Förra månaden gick infrastrukturplaneringen in i en ny fas när Trafikverket fick uppdraget att föreslå en övergripande nationell plan för perioden 2026-20237.

Transportsystemet ska vara robust och effektivt och varje trafikslags fördelar ska utnyttjas på bästa sätt. Regeringen satsar stort på underhåll av vägar och järnvägar, men också på nya investeringar, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Foto: H. Berg

Text: Redaktionen