VAL 2022: Skandalrisken extra stor för Magdalena Andersson (S)

2022 01 09

Den efterlysta städerskan är ingen skandal för S-ledaren utan för någon annan – se nedan vem – men incidenten påminner om Magdalena Anderssons (S) stora skandalrisk. Och om en naivitet avseende rikets säkerhet.

Det var strax före jul som polisen larmades till statsminister Magdalena Anderssons (S) villa utanför Stockholm, enligt Expressen.

Efterlyst

En städfirma hade utlöst statsministerfamiljens inbrottslarm av misstag och när polisen kom fram uppdagades en 25-årig kvinnlig städerska utan uppehållstillstånd som vistades olagligt i Sverige då hon var avvisad och efterlyst.

Inget kollektivavtal

Själva efterlysning beror just på att hon avvisats och måste lämna landet. Hon finns nu i Migrationsverkets förvar enligt DN och enligt Expressen saknade städföretaget dessutom kollektivavtal.

Oseriös aktör

Statsminister Magdalena Andersson  (S) med stab har meddelat följande till media:

◾Magdalena Andersson (S) har avslutat alla kontakter med städfirman.

◾Städföretaget har vid flera tillfällen svarat ja på att de har kollektivavtal.

◾Statsministern förutsätter att ansvariga myndigheter går till botten med händelsen och klarlägger vad som skett.

◾Magdalena Andersson är noga med att det ska vara ordning och redan men även de som vill göra rätt för sig kan råka ut för oseriösa aktörer vilket visar att ännu fler politiska åtgärder för att motverka fusk behövs, uppger staben.

Har inte brutit mot regler

Skatteverket uppger för DN att S-ledaren inte brutit mot några regler. Och inte heller städföretaget behöver ha gjort det om de har anlitat städare från ett annat företag med F-skattesedel som anlitat svart arbetskraft, enligt Expressen.

ANALYS

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och framförallt tre saker kan konstateras.

1 – Ingen direkt skandal för Magdalena Andersson (S)

Statsministern måste – precis som medelsvensson – borde kunna utgå ifrån att ett företag som man anlitar för köp av varor eller tjänster följer lagar och regler och har godkända anställda.

Det åligger inte konsumenten att granska detta utan den uppgiften ligger på myndigheterna och den som har begått brott i dylika fall är företaget – inte köparen.

Just i detta specifika fall kan det dock vara så att även företaget gjort rätt och att brottet ligger hos till exempel underleverantörer.

Däremot borde man som statsminister och finansminister vara på det säkra med att man anlitar företag som har kollektivavtal. På den punkten har hon inte lyckats.

2 – Extra stor skandalrisk för S-ledaren

Lagom till valåret har inletts så har Socialdemokraterna gått upp som en raket i opinionen. Lyftet är enormt – i senaste Ipsosmätningen slog S till med högsta resultatet på 1,5 år och lyfte med hela 3,5 procentenheter.

Och i Sifo har Socialdemokraterna lyft med hela 7,0 procentenheter sedan i augusti – från 24,1 till 31,1 i decembermätningen.

Det som är extra värdefullt för S i Sifomätningarna är att man även tagit väljare från Moderaterna enligt Sifos opinionschef.

Handlar om ny partiledare

Socialdemokraterna har dock inte lagt om sin politik utan det handlar om en ny partiledare och det ger i regel alltid ett lyft som emellertid ofta kan avta efter en tid. Men det kan inte uteslutas att hela eller åtminstone dela av lyftet består.

Hennes popularitet har lyft partiet

Magdalena Andersson har en tuffare retorik än den beskedlige företrädaren Stefan Löfven och hennes besked om stramare tag avseende brottsligheten och fler utvisningar lär bidra till partiets ökade popularitet.

Att S lyft till stor del kan kopplas till den nya partiledaren gör också att partiet är extra beroende av just partiledaren, hennes popularitet och rykte. Det är främst partiets partiledare som ökat i popularitet och partiets popularitet har ökat som en följdeffekt.

Tillsammans med KD

Om hon skulle drabbas av en skandal så riskerar partiet att tappa rejält i opinionen vilket i förlängningen kan leda till att M-KD-SD-L-sidan vinner valet istället.

Väldigt mycket står alltså på spel. Som jag redovisade i ett TV-inslag i TV 4 före jul är partiledarnas skandalrisk – det vill säga den risknivå ett parti löper om just deras partledare hamnar i en skandal – extra stor för just S, tillsammans med KD.

3 – Naivt och olämpligt

Den slutsats man kan dra rent allmänt av händelsen med den efterlysta städerskan är potentiellt mycket allvarlig. Det handlar om säkerhetsrisker för Sveriges statsminister och Sverige som land.

En statsminister och en utrikesminister har redan mördats och det behöver självklart göras noggranna kontroller av okända personer som tillåts röra sig i statsministerns bostad.

Att händelsen är potentiellt allvarlig beror på att statsministern redan hade flyttat från villan när händelsen inträffade. Och det är inte klarlagt om städfirman även var anlitad innan flytten.

Hade redan flyttat

På den punkten är det potentiellt naivt hanterat och det är bekymrande att Säpo och Regeringskansliet inte kan ge en gemensam bild av vem som bär ansvaret för. Men det ligger inte hos statsministern. Att de har olika bild indikerar att även om städningen skedde efter flytten så finns det ingen tydlig ansvarsrutin för granskning av inhyrd städpersonal i statsministerns bostad.

Brister hos statsministerns stab

Dock kan man konstatera att statsministerns stab brast när det gällde förhandskontrollen av ministrarna. Av de tre ministerhändelserna – påstått heilande, felaktig anklagelse om sexuellt ofredande samt obetalda fakturor som gått till Kronofogden – så pekar en av dem på en klar brist hos Magdalena Anderssons (S) stab.

Och det är kronofogdefrågan. Att en minister inte har räkningar hos Kronofogden borde ingå i den standardmall som granskas av statsministerkandidatens, och därefter den nyvalda statsministerns, stab.

Naivt rörande Sveriges säkerhet

Där brast man. Oavsett om bristen denna gång ligger hos statsministerns stab, Säpo eller någon annan myndighet, så karaktäriseras den allvarliga händelsen med den efterlysta städerskan av naivitet när det gäller rikets säkerhet.

Som Moderaterna har lyft så finns det alltid en risk att främmande makt använder sig av exempelvis efterlysta personer för att pressa dem att genomföra farliga handlingar. Och vi lever tyvärr i en värld med betydande risker.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet


Jättesmäll för Sverige – kan förlora 26 miljarder kronor

2025 04 23

Svenska staten står inför en kraftig skattesmäll.

Totalt kan summan landa på 26 miljarder kronor. Pengar som är på väg att gå upp i rök.

23 miljarder ska betalas tillbaka

Bakgrunden är det erbjudande som företagare fick under pandemin om att skjuta fram delar av skattebetalningen.

Nu ska pengarna betalas, vilket många företag inte klarar av och istället kastar in handduken.

Hittills har 9 400 företag med anstånd gått i konkurs, vilket betyder en förlust på drygt tio miljarder kronor för staten, rapporterar SVT.

Totalt har Skatteverket beviljat 63 000 företag uppskov och sammanlagt 23 miljarder kronor återstår att betalas in.

– Troligtvis hjälpte det företagen till en början, men i den budgeten som regeringen satte för anstånden så har de inte räknat med så mycket förluster som vi nu räknar med att det kommer bli, säger Tomas Envall, som är sektionschef på Skatteverket, till kanalen.

Kommer växa

Förlusten på tio miljarder väntas med andra ord att växa.

Enligt Skatteverkets bedömning kan staten förlora ytterligare 16 miljarder under de kommande tre åren, uppger SVT.

Det skulle i värsta fall innebära en totalförlust på 26 miljarder kronor.

Ett mildare scenario är att summan “bara” växer med åtta miljarder under samma period.

“Har hjälpt många”

Redan i november förra året talades det om att så många som 17 000 företag fortfarande var skyldiga staten pengar. Många kan inte betala tillbaka – och då finns inget annat alternativ än konkurs.

– Stödet tillkom ju på väldigt kort tid under den period som var väldigt kritisk med en pandemi som kom ganska plötsligt. Under den perioden kunde vi hjälpa många företag att få stöttning genom de första tuffa månaderna, sade Tomas Envall till TV4 vid tillfället.

– Vi vet som sagt att det har hjälpt många företag, men det har väl också hjälpt företag som kunde gått i konkurs redan när stödet kom.

LÄS MER: Lyxbutik går i konkurs – har kopplats till terrorgrupp

"Tickande bomb"

Prognosen har förvärrats sedan de första larmen om att pandemistöden inte kan betalas tillbaka av alla företag.

I november 2023 bedömde Svensk Näringsliv att 14 miljarder kronor i skatteintäkter väntades brinna inne.

Företagen som har tillfälliga skatteanstånd är i sämre skick nu än när de beviljades anstånden. Det är något av en tickande bomb som riskerar att förvärra lågkonjunkturen, sade Sven Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till Di vid tidpunkten.

– Problemet är att man har förlängt anstånden och återbetalningstiden. När man väl har sjösatt krispolitik är det svårt att avsluta den. 

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny mobilregel införs i sommar – ska gälla i hela Sverige

2025 04 23

Nya EU-regler gällande mobiltelefoner träder i kraft i sommar.

Det innebär därmed förändringar för hela Sverige.

Förändringarna är flera och den röda tråden är att mobilerna ska bli mer hållbara över tid.

En av de mest omtalade justeringarna är att alla mobiltelefoner numera måste tåla vatten, damm och ha ett hållbart skydd mot “oavsiktliga fall eller repor”.

– Krav på ekodesign kommer att gälla för smartphones och surfplattor som släpps ut på EU-marknaden från och med den 20 juni 2025, bekräftar EU-kommissionen i ett uttalande.

Dessutom införs regler om demontering och reparation, vilket innebär att tillverkaren blir skyldig att tillhandahålla reservdelar inom 5-10 arbetsdagar och i sju år efter att varan sålts.

Alla ska säljas med etikett

EU har fler krav som blir verklighet i sommar.

Till exempel ska då alla mobiltelefoner säljas med en etikett som idag vanligtvis syns på vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner.

Det handlar om en energimärkning som måste informera om telefoners och surfplattors energieffektivitet och batterilivslängd. Även skyddet mot damm, vatten och fall ska framgå på etiketten.

Denna energimärkning kommer att hjälpa EU-konsumenter att göra mer informerade och hållbara köpval och uppmuntra hållbar konsumtion, framhåller EU-kommissionen.

Etiketten som ska synas på telefoner och surfplattor. Foto: EU-kommissionen.

Sparar två tredjedelar av energi

Enligt EU ska batterierna hålla åtminstone 800 så kallade laddcykler utan att tappa mer än 20 procent av den ursprungliga kapaciteten.

Produkter som undantas från de nya reglerna är sådana med vikbar skärm eller som redan släppts ut på marknaden före den 20 juni. Annars gäller förändringen samtliga mobiler och surfplattor med en skärm på 7-17,4 tum.

– Mobiltelefoner och surfplattor som produceras under dessa regler kommer att spara nästan 14 terawattimmar i primärenergi varje år till 2030, förklarar EU-kommissionen.

– Detta är en tredjedel av den primära energiförbrukningen för dessa produkter idag. De nya reglerna kommer också att bidra till att optimera användningen och återvinningen av kritiska råvaror.

LÄS MER: Mobilbolag i konkurs – “Aldrig tidigare skådade utmaningar”

Foto: Kaboompics.com

Text. Redaktionen