RIKSBANKSCHEF VARNAR: Ny smäll för svenska hushåll

2023 06 01

Den svenska kronan fortsätter att försvagas.

Kronan är nere på historisk låga nivåer mot både euron och dollarn.

Den svenska valutan ligger på drygt 11,60 kronor per euro, rapporterar SR Ekot på onsdagsmorgonen.

Det innebär att kronans värde har försvagats ytterligare jämfört med en vecka sedan. Då låg kronan på cirka 11,50 kronor per euro.

Enligt radiokanalen har kronan bland annat pressats ned på grund av en oro i fastighetssektorn.

Varnar för nya räntesmällar

Per Jansson, en av Riksbankens sex vice riksbankschefer, framhåller att utvecklingen oroande.

Han förutspår att svenska hushåll kan drabbas av nya räntesmällar om kronan fortsätter att försvagas, rapporterar Di.

– Det är omöjligt att säga när, men förr eller senare kommer det att bli en viktig faktor för inflationen och då skulle det utgöra ett problem för penningpolitiken, säger han enligt tidningen.

Två förslag

Tillsammans med förste vice riksbankschefen Anna Breman har Per Jansson öppnat för två åtgärder som syftar till att stärka den svenska valutan:

- Nya räntehöjningar

- En utvidgning av Riksbankens tillgångsförsäljningar

Tagit fram strategi

I april började Riksbanken sälja statsobligationer så att innehavet av värdepapper minskar i snabbare takt.

En åtgärd som syftar till att stärka den svenska kronan.

– Såväl försäljningen av statsobligationer som den ökade mängden riksbankscertifikat väntas framförallt bidra till att riskfria marknadsräntor stiger något och att mängden säkra och lätt omsättningsbara tillgångar på den svenska marknaden ökar.

– Detta kan underlätta för utländska aktörer att investera i svenska tillgångar och dessutom förbättra de finansiella marknadernas funktionssätt. Sammantaget kan detta bidra till en starkare krona och förbättra Riksbankens möjligheter att dämpa inflationen, uppgav Riksbanken i ett uttalande i april.

Har misslyckats

Än så länge har strategin misslyckats.

– Tufft för Riksbanken - strategin att sälja statspapper för att få en starkare krona har misslyckats (hittills). Nu får inflationen - allt annat lika - mer kraft, framhöll Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, i början av förra veckan.

Kan vända

Negativa tongångar, men från vissa håll hörs positiva signaler. 

Handelsbankens valutastrateg Lars Henriksson anser att kronan är undervärderad.

Han tror att den negativa trenden snart vänder.

– Vi tycker kronan är undervärderad, och det gäller även på kort sikt, så vi ser en lite starkare krona framför oss, säger Lars Henriksson till SR Ekot.

Handelsbankens valutastrateg anser att kronan har pressats ner oförtjänt mycket den senaste tiden. Han pekar ut oron i fastighetssektorn som en bidragande faktor.

Foto. M. Liz

Text: Redaktionen


Trump satte två veckors deadline – här är Putins svar

2025 06 14

Donald Trump har tidigare satt en två veckors deadline.

Den 28 maj satte president Donald Trump en deadline, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Inom två veckor kommer han att veta om Putin och Ryssland menar allvar med att de vill uppnå fred i Ukraina, sade presidenten.

– Vi kommer att få veta det väldigt snart. Det kommer att ta ungefär två veckor, eller en och en halv vecka, sade Trump den 28 maj, när reportrar frågade om han tror att Putin vill få slut på kriget.

I onsdags löpte Trumps deadline ut.

Putins svar

Vladimir Putins svar på Trumps deadline har dock kommit på slagfältet i Ukraina snarare än i form av något besked till den amerikanska presidenten, rapporterar Kyiv Independent.

Putin och Ryssland har såvitt man vet inte gett Trump något tydligt och klart besked om att man tar fredsprocessen på allvar.

Istället har Ryssland visat tydligt att man inte brydde sig om Trumps deadline, enligt tidningen.

Putinregimen har nämligen ökat sina drönarattacker mot Ukraina.

Allt större attacker

Trumps uttalande den 28 maj kom efter att Ryssland hade genomfört det fullskaliga krigets dittills största drönarattack.

Men efter den amerikanska presidentens utspel har rekordet slagits två gånger, enligt tidningen.

Den 1 juni attackerades Ukraina med 472 drönare, och den 9 juni med 479 drönare och 20 robotar.

Drönarattackerna fortsätter att öka, och man fruktar att Ryssland kan komma att attackera med 7 000 drönare under juni månad om intensiteten upprätthålls.

Ökningen har skett utan att det hittills har fått Donald Trump att reagera med exempelvis nya sanktioner mot Ryssland.

– Detta är terrorism mot civilbefolkningen som syftar till att skapa en känsla av undergång, krigströtthet och att sätta press på de (ukrainska) myndigheterna, säger Rodion Rozhkovskiy, medgrundare av Liveuamap, till tidningen.

Pratats vid i telefon

På lördagen har Donald Trump och Vladimir Putin ännu en gång talats vid i telefon, enligt Reuters.

Samtalet ska bland annat ha handlat om konflikten mellan Israel och Iran, men Trump ska även ha framfört till Putin att han vill få till fred i Ukraina. Putin öppnade för fortsatta samtal, men något tydligare besked än så har inte kommit efter telefonmötet mellan de två världsledarna.

Foto: kremlinru resp White House official photographer Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder

Text: Redaktionen


Norwegians beslut om biljettpriser får hård kritik

2025 06 14

Norwegian får hård kritik efter ett besked om biljettpriser.

Norwegian hyllade regeringens beslut att slopa flygskatten från och med den 1 juli.

– Det är fantastiskt att regeringen har fattat beslut om att ta bort flygskatten, sade Norwegians koncernchef Geir Karlsen i ett uttalande när den svenska regeringens beslut blev känt.

Men det betyder inte att flygbolaget är redo att erbjuda resenärerna billigare flygbiljetter.

Besked om biljettpriser

Tidöpartierna meddelade i fjol att flygskatten slopas från och med den 1 juli 2025.

Man hoppades bland annat att detta skulle leda till billigare flygresor för konsumenterna.

– Det blir helt enkelt sänkta biljettpriser, sade SD:s gruppledare Linda Lindberg i samband med att beslutet presenterades, enligt Aftonbladet.

Men frågan är om flygbolagen verkligen tänker sänka biljettpriserna motsvarande flygskatten när den avskaffas den 1 juli.

Flygbolaget Norwegian meddelar att de inte kommer att göra det, rapporterar SVT.

Huruvida det blir någon sänkning över huvud taget, och i så fall hur mycket, vill de inte svara på.

– Hur mycket billigare det blir per biljett går inte att säga, tyvärr. Men förhoppningen är att det kommer bli billigare att flyga, säger Norwegians presschef Charlotte Holmbergh till kanalen.

Berömda regeringen

Norwegian ger alltså ett luddigt besked om eventuella prissänkningar motsvarande flygskatten, trots att flygbolaget uttryckte stor entusiasm när regeringen meddelade beslutet att slopa flygskatten.

– Detta är något vi har debatterat och kämpat för i flera år så det är mycket positivt för hela flygbranschen, sade Geir Karlsen i ett uttalande.

I uttalandet framhöll Norwegian dock att man ser den slopade flygskatten som ett sätt att frigöra resurser till omställning mot ett hållbart flyg.

Samtidigt meddelar man nu att man främst kommer att satsa resurserna på fler avgångar till fler destinationer, enligt kanalen.

Får hård kritik

Resenärer som hoppas på billigare biljetter riskerar alltså att bli besvikna.

Organisationen Sveriges Konsumenter är kritisk till flygbolag som inte vill sänka priserna efter den slopade flygskatten.

– I annat fall ser det ut som att de gör sig en vinst på att riksdagen har beslutat att vi inte ska ha någon flygskatt längre, säger Sveriges Konsumenters expert på konsumenträtt, Maria Wiezell, till kanalen.

Foto: Norwegian Air

Text: Redaktionen